Ser jest wytwarzany z mleka w prosty sposób. Czasami jest to mleko krowie, innym razem kozie czy bawole, a jednak ser to produkt niezwykle różnorodny. W naszym kraju najbardziej popularny jest miękki twaróg oraz ser żółty, który musi dłużej dojrzewać. Niewiele mniejszą popularnością cieszą się sery pleśniowe, a wszelkie serki na słodko chętnie jedzone są przez dzieci. Policzono, że na świecie istnieje 5 000 rodzajów sera, a w samej tylko Polsce 100. Dla niektórych osób próbowanie coraz to nowych gatunków jest olbrzymią pasją.
Bogate źródło wapnia
Oprócz tego, że ser jest po prostu smaczny i ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest także zdrowy. Ma olbrzymią ilość wapnia, który odpowiada za właściwą gęstość kości i zębów oraz jest budulcem paznokci, potasu, fosforu i cynku. Zamiast szklanki mleka wystarczy zjeść 7 gramów sera, by dostarczyć organizmowi taką samą ilość wartości odżywczych. Z sera zrezygnować powinny jedynie osoby z nietolerancją laktozy, a zagrożone nadwagą powinny jadać go z rozwagą, bo zawiera sporo kalorii. W polskiej kuchni ser stosujemy jako dodatek do zapiekanek i makaronu, warto jednak spróbować sera jako głównego dania. Przeróżne rodzaje pokrojone na małe kawałki, spożywane w towarzystwie winogron, orzechów, gruszki, figi, oliwek czy suszonych pomidorów, popijane winem, to idealny pomysł na romantyczną kolację czy spotkanie towarzyskie. Ser jest sycący i warto nim zastąpić popularne przekąski, takie jak słone paluszki czy czipsy.
Ser zamiast chipsów?
Osobiście najbardziej lubię ser na kanapkach, czy w sałatce, z wakacji zawsze przywożę ser tradycyjny dla regionu, w którym odpoczywałam. Ostatnio wiozłam holenderski ser kozi prosto z Amsterdamu (wiecie, że w Holandii są miejscowości Gouda i Edam?) albo ser cheddar z Anglii. Jednak przede wszystkim bardzo lubię serowe, słone ciasteczka wg poniższego przepisu:
500 gramów sera cheddar
200 gramów mąki pszennej
2 żółtka
Ser trzeba zetrzeć na tarce, wymieszać z żółtkami i mąką, zagnieść dosyć twarde ciasto (gdyby nie chciało się połączyć, można dodać łyżkę tłustej śmietany), rozwałkować, kieliszkiem wycinać malutkie krążki, układać na blaszce do pieczenia i piec w 180 stopniach aż się zarumienią.