Nietolerancja fruktozy – owoce potrafią czasem zaszkodzić

fruktoza owoce na talerzu

Nietolerancja fruktozy nie jest często omawianym zjawiskiem, ale mimo wszystko dość powszechnym. Czasem można nawet nie wiedzieć, że choruje się na podobne schorzenie, dlatego warto wiedzieć więcej o objawach, ale także i o samej diecie fruktozowej. Ta może nam bardzo pomóc, a wcale nie oznacza wielkich zmian w jadłospisie.

Fruktoza w owocach – o co chodzi?

Zacznijmy od samych podstaw, czyli tego, czym w rzeczywistości jest fruktoza. To po prostu cukier, który występuje w owocach. Stąd też sama jego nazwa (fructus to owoc), choć fruktoza znajduje się nie tylko w owocach. Znajdziemy ją także w warzywach. Występuje m.in. w pomidorach, porach, kapuście, brukselce, dyni, cebuli czy w roślinach strączkowych. Sama fruktoza często jest stosowana również przez producentów żywności jako zamiennik cukru w formie krystalicznej. Szacuje się, że około jedna trzecia z cukrów w ludzkim organizmie dostarczana jest właśnie przez produkty zawierające fruktozę. To oczywiście ważny element, którego w ludzkim organizmie potrzeba, ale zdarza się tak, że może wywoływać on różnego rodzaju nietolerancje.

mandarynki i jagody

Nietolerancja fruktozy – typy i objawy

Nie jest tak, że nietolerancja fruktozy występuje u każdego człowieka, ale problem staje się niestety coraz powszechniejszy. Organizm nie zawsze jest w stanie „przetrawić” taką ilość fruktozy, która jest mu dostarczana. Wyróżnia się dwa główne typy nietolerancji fruktozy. Pierwszym z nich jest wrodzona nietolerancja fruktozy (fruktozemia), czyli taka, która jest uwarunkowana genetycznie. Często można się także spotkać z nazwą nietolerancja jelitowa. Na taką przypadłość może cierpieć nawet 1 osoba na 40 tysięcy. Przyczyną tego typu nietolerancji jest niedobór lub brak aldolazy fruktozo-1-fosforanowej (aldolazy B), czyli enzymu, który bierze udział w metabolizmie fruktozy w wątrobie. To sprawia, że w komórkach wątroby może dochodzić do uszkodzeń, które powstały w wyniku złego metabolizmu. Fruktozemia jest dziedziczna, a jej objawy to hipoglikemia, apatia, powiększenie wątroby czy nawet infekcje układu moczowego.

Drugim typem nietolerancji fruktozy jest trzewna nietolerancja. Ta pojawia się w wyniku niedoboru lub braku białka odpowiedzialnego za transport fruktozy przez błonę komórkową. Fruktoza nie jest wtedy rozkładana i w jelicie grubym ulega fermentacji bakteryjnej. To może prowadzić do powstawania gazów i problemów gastrycznych, a jednym z objawów może być także utrata wagi lub nudności.

 

Dieta w przypadku nietolerancji fruktozy

Dieta w obu przypadkach zakłada ograniczenie spożycia fruktozy. Dobrze udać się do dietetyka lub lekarza, który przeprowadzi odpowiednie testy i oceni stopień nietolerancji. Warto ograniczyć owoce, które zawierają najwięcej fruktozy, a jeżeli chodzi o warzywa, to można zostać na początku przy niektórych z nich (ziemniaki, kalafior, kapusta biała i czerwona, szparagi, seler, ogórek, cykoria, szpinak, papryka zielona czy sałata), które zawierają jej najmniej. Ograniczenie spożywania fruktozy może być zbawienne w skutkach dla naszego organizmu, ale dobrze przeprowadzać to pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

Dodaj komentarz