Mimo tego, że białej zimy raczej nie zobaczymy, temperatura na dworze daje się we znaki. W takich chwilach pragniemy zostać w domu, rozsiąść się pod kołdrą i zapomnieć o zimnie. O tej porze roku trzeba szczególnie dbać o zdrowie, bowiem nie trzeba wiele, aby zachorować, dlatego najlepiej profilaktykę zacząć od odpowiedniego rozgrzania. W tym artykule znajdziesz pomysły na zrobienie rozgrzewających zup, które nie dość, że są zdrowe, to jeszcze cudnie smakują!
Zupy posiadają wiele zalet, choć niestety są bardzo niedoceniane. Są chyba najprostszym rodzajem dań do przygotowania. Wystarczy ugotować warzywa, dodać kaszę, makaron lub inne dodatki, bądź zblendować płyn i gotowe! Jedzenie zup to bardzo zdrowy nawyk, bowiem jak wiadomo to właśnie warzywa posiadają najwięcej witamin, związków mineralnych i innych wartości odżywczych. Nadają się do zjedzenia o każdej porze dnia – można je z łatwością zabrać do pracy. Są sycące, ale za to nie tuczą. Niektóre zupy mają też wspaniałe właściwości prozdrowotne. Czy trzeba wymieniać dalej? Oto kilka propozycji.
Krem z pomidorów
Nie ma nic lepszego w zimowy wieczór, niż porcja takiej zupy. Przepisów na krem z pomidorów jest wiele. Najłatwiej przyrządzić go na bulionie warzywnym, wówczas nie tylko będzie syty, ale zyska więcej witamin i mikroelementów. Do bulionu można prócz pomidorów dodać inne dodatki, takie jak pietruszka, bazylia, ser mozzarella, czy pesto. Pomidory przesmażamy z cebula i czosnkiem, a następnie blendujemy z zupą. Prawda, że nic trudnego?
Zupa cebulowa
Ten francuski rarytas z pewnością będzie wspaniale smakować w zimowe wieczory, bowiem rozgrzewa jak nic innego! Zasmakują w niej przede wszystkim miłośnicy tego właśnie warzywa. Warto wypróbować przepis na zupę cebulową z dwóch powodów. Po pierwsze to bardzo wyrafinowane danie, które urozmaici menu każdego obiadu. Po drugie cebula posiada właściwości lecznicze i prozdrowotne. To bogactwo witaminy A, B i C oraz przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę z przeziębieniem.
Kapuśniak
Świat dzieli się na koneserów i wrogów kapuśniaku. Szkoda, że Ci drudzy nie mogą się przemóc, bowiem kapuśniak to jedna z najzdrowszych polskich zup. Głównie, dlatego, że kapusta kiszona zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność. Może łagodzić podrażnienia gardła i objawy chorób. Jeśli chcecie przyrządzić taką zupę( a zaleca się zjadać go nawet raz na tydzień.), to możecie znaleźć w sieci mnóstwo informacji jak go wykonać (kapuśniak – przepis Codogara znajdziecie pod linkiem)
Zupa gulaszowa
W zimie potrzebujemy energii. Możemy ją sobie zapewnić jedząc syte obiady, a zupa tego rodzaju do takich potraw należy. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Do tego dania używamy różnego rodzajów mięs, pomidorów, papryki, fasoli oraz innych dodatków. To danie doskonale sprawdza się, jako lunch do pracy. Zawiera w sobie dużo białka i węglowodanów, które wpływają na pracę całego organizmu. Nic tylko zajadać!