Naleśniki to jedno z najbardziej ubóstwianych dań, które znajduje uznanie zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Trudno jest dostać się do źródła, kiedy powstały, ponieważ historia podawania naleśników sięga kilkuset lat i mogą się pod nią podpisać narody wielu krajów. Już w starożytności łączono na rozgrzanej blaszy mąkę, jajka i mleko. Oto krótka podróż w świat naleśnikowych inspiracji!
Przepis na naleśniki może być różny jednak bez względu na proporcje składniki są zazwyczaj te same: mąka, mleko i jajka. W Zachodniej Europie upowszechniły się naleśniki wytrawne – Francuskie Crepes wytwarzane są z mąki pszennej. Smaży się je w winie lub cydrze. Podawane są zazwyczaj z dodatkiem jabłek lub musu jabłkowego. Czasami do spulchniania ciasta również dodaje się odrobiny alkoholu – cydru, piwa oraz wina.
W Austrii naleśniki nazywa się Palatschinken. Najczęściej podaje się je z dżemem lub konfiturą morelową. W Szwajcarii podaje się je z farszem czekoladowym lub orzechowym. Na Węgrzech popularna jest wersja na słodko, jak również wytrawna – z dodatkiem gulaszu. N północy, w skandynawskiej części Europy tzw. Crespelle serwuje się z bitą śmietaną, lodami, lub dżemem owocowym.
Oprócz tego są też znane szwedzkie Roggmunk – placki z dodatkiem puree ziemniaczanego z pieczoną wołowiną. Natomiast na Wschodzie rarytasem są bliny. Popularne zwłaszcza wśród Rosjan i Ukraińców – małe puszyste naleśniczki łączy się z kwaśną śmietaną, kawiorem lub rybami.
Anglicy oraz Amerykanie upodobali sobie naleśniki na śniadanie – ich pancakes są puszyste i okrągłe – przypominają nasze racuchy. Robi się je zarówno na słono, jak i na słodko. W pierwszej wersji częstymi dodatkami są jajka sadzone, szynka, fasolka w sosie pomidorowym lub bekon. Na słodko dodaje się miód lub dżem. W Kanadzie pancakes jada się z kultowym kanadyjskim przysmakiem – syropem klonowym.
W Azji Południowo-Wschodniej podaje się egzotyczny rodzaj naleśników z dodatkiem ryżu i warzyw w formie tortilli. Ciekawostką jest fakt, że najlepsze naleśniki wychodzą właśnie z mąki ryżowej – są miękkie, elastyczne, oraz cienkie, a mimo tego można je swobodnie zawinąć.
To już wszystkie inspiracje. Jeśli któraś z nich Was zainteresowała, zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i spróbowania!