Dieta, która zmniejsza ryzyko grzybicy pochwy

grzybica pochwy

Grzybica pochwy, podczas której kobieta wyczuwa świąd pochwy, upławy, nieprzyjemny zapach to bardzo powszechna choroba, z którą można sobie poradzić za pomocą odpowiednich leków w postaci żeli, kremów czy globułek, jak i płynów do podmywania. Można jednak zrobić coś więcej….

grzybica pochwy

Kto najczęściej choruje?

Oczywiście na tendencję do chorowania wpływa także styl życia. Kobiety, które często korzystają z publicznych pływalni, lubią nosić obcisłą bieliznę i wąskie spodnie, prowadzą aktywne życie seksualne są bardziej narażone na zachorowanie na grzybicę pochwy, niż te, które częściej zakładają bieliznę bawełnianą i spódniczki, a zamiast basenu wybierają bieganie czy jazdę na rowerze. Niezwykle popularna jest także grzybica pochwy w ciąży – zmiany zachodzące w organizmie, w tym wahania hormonów mogą sprzyjać rozwojowi infekcji. Nie bez znaczenia jest także to, co jemy….

grzybica pochwy

Jedz zdrowo, a pozbędziesz się problemów

Grzyby, także te odpowiadające za świąd pochwy i upławy bardzo lubią cukry. Jeśli więc nasza dieta jest bogata w cukierki, ciasta, ale także słodkie owoce, takie jak winogrona, arbuzy, morele; jeśli chętnie sięgamy po słodzone napoje gazowane, to grzybica pochwy będzie pojawiała się częściej, niż u osób stroniących od cukru. Grzybicy sprzyja również białe pieczywo, czysta, biała mąka, czy biały ryż. Aby unikać infekcji należy przede wszystkim unikać słodyczy, a do diety wprowadzić mąkę z pełnego przemiału, pestki słoneczników i dyni, także olej z dyni, cytrusy, ryby, drób, wodę i soki, ale też duże ilości jogurtów, najlepiej naturalnych. Jeśli mimo wszystko grzybica pochwy wciąż się pojawia można zaserwować sobie kurację witaminą B.

Dodaj komentarz