stewia słodzik

Stewia – stosować, czy nie?

Cukier szkodzi i należy ograniczać jego ilości w codziennym życiu. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości. No dobrze, ale przecież czasami mamy ochotę na posłodzenie sobie kawy lub herbaty. Co wtedy robić? Możemy na przykład wybrać jeden z zamienników tradycyjnego cukru. Wbrew pozorom, możliwości jest całkiem sporo. Oczywiście odradzam sztuczne słodziki, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Lepszą opcją są naturalne substancje słodzące. W ostatnim czasie prym w kategorii popularności wiedzie stewia. Czy faktycznie jest taka dobra i zdrowia, jak mówią? Sprawdźmy to!

najlepsza pizza w warszawie

Pizza time i najlepsza pizza w Warszawie

Niezależnie od długości i szerokości geograficznej pizza cieszy się ogromną popularnością. Niby zwykły placek, a jednak niezwykły. Kultowy. Ponadczasowy. Sprawdza się zawsze i wszędzie i jak nic innego potrafi uratować z niejednej opresji. Wbrew pozorom pizza nie jest wymysłem i wynalazkiem współczesnych. Jeśli poszperamy głębiej to dowiemy się, że była wypiekana już u starożytnych, choć oczywiście funkcjonowała wtedy pod inną nazwą. Co ciekawe, początkowo pizza była daniem dla ubogiej ludności. Składała się zaledwie z kilku składników i była traktowana jako pełnowartościowy posiłek. Jednakże dopiero Włosi przyczynili się do ogromnej popularyzacji pizzy. Oni również nadali jej tę nazwę i formę, w

co na jesienną chandrę

Sposoby na jesienną chandrę

Jesienna chandra to zjawisko zupełnie normalne. Dopada każdego i zazwyczaj robi to niespodziewanie. Objawia się spadkiem nastroju i energii, jak również brakiem chęci do działania. Stajemy się bardziej apatyczni, zmęczeni, senni. Dzieje się tak dlatego, że dni są coraz krótsze i coraz szybciej robi się ciemno. Do tego z dnia na dzień jest coraz zimniej. Pogarsza się pogoda, a wraz z nią nasze samopoczucie. Całe szczęście istnieją sprawdzone sposoby na jesienną chandrę. Warto wdrożyć je w swoje życie już przy pierwszych objawach „depresji”.

garnki philipiak

Philipiak – z miłości do zdrowego gotowania

Zdrowe gotowanie to coś więcej niż moda. To styl życia gwarantujący dobre samopoczucie i piękną sylwetkę. Coraz częściej odchodzimy od smażenia potraw w głębokim tłuszczu na rzecz gotowania na parze. Coraz rzadziej sięgamy po żywność wysoko przetworzoną oraz produkty fast food. Stajemy się bardziej świadomi wyborów żywieniowych i sposobów przygotowywania poszczególnych posiłków. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że zdrowe odżywianie to nie tylko kupowanie zdrowych produktów, ale także posiadanie odpowiednich garnków. Mój osobisty wybór padł na produkty marki Philipiak. Opinie na ich temat potwierdzają tylko, że są to naczynia, w których gotowanie jest nie tylko proste i oszczędne, ale

dieta na płaski brzuch

Płaski brzuch – co jeść?

Szczupła talia i płaski brzuch dzięki diecie? Oczywiście, że tak! Nie bez powodu mówi się, że ładny brzuszek robimy nie na siłowni, a w kuchni. Ćwiczenia to zaledwie dodatek do zdrowej i właściwie zbilansowanej diety. Spożywanie odpowiednich produktów spożywczych pomaga nam pozbyć się niechcianego tłuszczyku i tym samym uzyskać płaski brzuch, o którym marzy każda z nas, niezależnie od tego, czy mówi o tym głośno, czy nie. Oczywiście nic nie dzieje się z dnia na dzień. Walcząc o wymarzone kształty zawsze musimy uzbroić się w cierpliwość. Efekty w końcu przyjdą! Co jeść, żeby mieć płaski brzuch? Poniżej lista produktów, które

nowoczesne akademiki w lipsku

Akademiki Lipsk, a może prywatna stancja?

Studia to już nie tylko rodzime uczelnie. Coraz chętniej i coraz częściej wyjeżdżamy poza granice naszego kraju. Londyn? Tak, ale rzadziej. Madryt? Ci, co chcą szlifować język hiszpański, właśnie tutaj kierują swoje kroki. Nowy Jork? Bez wątpienia stanowi nie lada kąsek dla studentów aktorstwa. Jednym z najpopularniejszych kierunków wybieranych przez studentów z Polski, ale nie tylko jest także Lipsk. To właśnie tam studiuje młodzież z Ameryki, Hiszpanii, Anglii, Ukrainy i Węgier. Jeśli marzą ci studia w Lipsku, to na pewno poza znalezieniem odpowiedniej uczelni, będziesz musiała znaleźć jeszcze właściwe miejsce do zamieszkania. Właściwe, a więc najlepsze dla ciebie. Bo wiadomo,

jaki rozświetlacz do twarzy

Rozświetlamy skórę! Wybieramy rozświetlacz do twarzy

Promienna, pełna blasku cera, to cera, która od razu wydaje się zdrowsza i… młodsza! Która z nas nie chciałaby tak wyglądać od rana do wieczora? Niestety są sytuacje, kiedy nasza skóra traci swój blask, jest poszarzała, zmęczona i wtedy nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie. Całe szczęście i na takie sytuacje mamy odpowiednie antidotum. Jest nim rozświetlacz do twarzy. O ile jeszcze do niedawna zarezerwowany był wyłącznie na wielkie wyjścia, o tyle dziś bez żadnych skrupułów możemy po niego sięgać również na co dzień. Tak naprawdę zawsze, gdy tylko potrzebujemy jego pomocy. Co ciekawe – jeśli tylko mamy na to ochotę

jak zrobić pizze

Przepis na pizzę – robimy kolację!

Kto z nas nie kocha pizzy? Nawet, jeśli nie mówimy o tym głośno, lubimy od czasu do czasu sięgnąć po dobry placek z ulubionymi dodatkami. Na pizzę możemy wybrać się do restauracji lub zrobić samodzielnie własną. Jeśli mamy dzieci, robienie pizzy okazuje się świetną zabawą. Wbrew pozorom, przepis na pizze nie jest jakoś szczególnie skomplikowany. I nie mówię tu o kupowaniu gotowych spodów i ozdabianiu ich według własnej fantazji. W tej całej zabawie chodzi właśnie o samodzielne przygotowanie placka. Tak naprawdę wystarczy kilka składników i gotowe! Warto spróbować zabawić się w Master Chefa, bo satysfakcja z efektu końcowego jest naprawdę

serum z witaminą c

Hit jesieni – kosmetyki z witaminą C

Choć witamina C większości osobom kojarzy się z antidotum na przeziębienie i specyfikiem wzmacniającym odporność w sezonie jesienno-zimowym, to coraz częściej gości również w kosmetykach. Ba! Okazuje się nawet, że coraz śmielej opanowuje rynek beauty. Co to oznacza? A to, że obecnie jest szalenie popularnym składnikiem kosmetyków do codziennej pielęgnacji skóry. Nic w tym dziwnego, bowiem należy do jednego z silniejszych antyoksydantów i wykazuje szereg właściwości poprawiających kondycję skóry.

co na kaszel

Domowe sposoby na kaszel

Niby jeszcze lato, a pogoda iście jesienna. Taka aura bardzo sprzyja infekcjom wirusowym, które wręcz uwielbiają obdarowywać nas katarem i męczącym kaszlem. Można się wykończyć! Niby ze zwykłym przeziębieniem nie biega się do lekarza, bo antybiotyku na to i tak nie przepisze, ale przecież jakoś trzeba sobie pomóc. Czas zakasać rękawy i w końcu docenić to, czym obdarowuje nas matka natura. Domowe sposoby na kaszel mogą są bardzo skuteczne. Wystarczy tylko wiedzieć, po co dokładnie sięgnąć.

Żywność bez GMO czy z?

Genetycznie Modyfikowane Organizmy to pojęcie, o którym słyszał już chyba każdy. Skrót GMO w niektórych budzi lęk, a dla wielu rolników jest sposobem na zbieranie dużych plonów. Czym jest GMO, czy ma zalety, czy tylko wady, czy lepiej wybierać żywność bez GMO, czy nasze wybory nie mają znaczenia?

żywność bez gmo

Zalety GMO? Są!

Nad żywnością GMO pracują naukowcy w wielu ośrodkach badawczych. Do genów jednych roślin wprowadzają geny innych i modyfikują cechy danych gatunków. Zwykle modyfikowana jest soja, kukurydza i rzepak.

Rośliny GMO są bardziej odporne na mróz i upał, na suszę czy nadmierne promieniowanie słoneczne, dlatego mogą być uprawiane w warunkach, w których kiedyś rosnąć by nie mogły. Zmodyfikowane rośliny dają większy plon także na gorszych glebach i z użyciem mniejszej ilości pestycydów. Są odporne na szkodniki i chwasty, więc nie trzeba ich tak silnie spryskiwać szkodliwymi chemikaliami. Czasami też żywność taka ma lepszy smak i zapach, dłużej zachowuje świeżość, co ma znaczenie, zwłaszcza gdy jest długo składowana lub transportowana na duże odległości. Na rynku znajdziemy także żywność, która ma udoskonalony skład chemiczny – np. zwiększoną ilość witamin… Dlaczego więc robiąc zakupy dla siebie, czy kupując paszę dla zwierząt zwracamy szczególną uwagę na żywność bez GMO?

żywność bez gmo

Skutki GMO dla przyszłych pokoleń

GMO to produkt wciąż nowy, nad którym wciąż trwają badania. Nie wiadomo jeszcze, jak zmieniona sztucznie żywność będzie oddziaływać na ludzkie czy zwierzęce organizmy za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat. Już jednak wiadomo, że częściej niż tradycyjna wywołuje działanie alergiczne. Wciąż też nie jadamy tylko żywności modyfikowanej: co się stanie, kiedy na naszych talerzach znajdą się tylko produkty, które zostały poddane modyfikacji? Jak będziemy reagować po wielu latach jedzenia mięsa karmionego żywnością z GMO? Takie pytania wciąż pozostają bez odpowiedzi, dlatego żywność bez GMO wciąż jest bardziej ceniona niż ta poddawana zabiegom laboratoryjnym.

O autorze

Odpowiedz