mucosolvan mini na kaszel

Mucosolvan Mini – idealne wsparcie w kaszlu

Kaszel to jeden z głównych objawów przeziębienia. Choć jest niezbędny w procesie leczenia, to jednak potrafi solidnie dać w kość. Szczególny niepokój budzi wśród rodziców. Nic w tym dziwnego, gdyż maluszki w przeciwieństwie do nas dorosłych, mają duży problem z odkrztuszaniem wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Spokojnie, na wszystko jest rada. Jeśli twoje dziecko kaszle, powinnaś podać mu syrop na kaszel. Oczywiście nie może to być pierwszy lepszy syrop, ale taki, który został stworzony specjalnie z myślą o najmłodszych. Moim numerem jeden jest Mucosolvan Mini – stworzony dla dzieci już po pierwszym roku życia. Jak działa Mucosolvan Mini i kiedy

Zero waste w kuchni

Zero waste to filozofia polegająca na maksymalnej redukcji odpadów i poszanowaniu otaczającego nas środowiska. Ten styl życia wciąż zyskuje na popularności – nic więc dziwnego, że wiele osób stosuje ekologiczne rozwiązania w swoich domach. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie naturalne rozwiązania wprowadzić do kuchni? Po pierwsze – planuj zakupy Kuchenne zero waste ma początek w… sklepie spożywczym – właśnie w tym miejscu należy rozpocząć rozsądne gospodarowanie żywnością. Aby nie kupować nadmiaru jedzenia, warto zabrać ze sobą listę zakupów lub plan posiłków na kilka najbliższych dni. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie weźmiesz zbędnych produktów i nie wrzucisz do koszyka przypadkowych

przepis na sushi

Jak zrobić sushi?

Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Nawet zagorzali do tej pory przeciwnicy tego typu jedzenia, zaczynają mu ulegać. Nic w tym dziwnego, gdyż ryż w połączeniu z paluszkami krabowymi, łososiem, cukinią, krewetkami czy innymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Poza tym, jedzenie sushi stało się teraz przebojem w lekkim stylu odżywiania się. Nie tylko pomaga schudnąć, ale również zapewnia lepsze samopoczucie. Oczywiście istnieją różne rodzaje sushi i rozmaite mogą być dodatki do nich (owoce morza, tofu, warzywa, wodorosty), tak więc każdy z nas ma szansę wybrać coś pod siebie. Czym jest sushi, chyba nie muszę tłumaczyć. Wspomnę tylko, że jest

jak nosić neony

Neony w natarciu!

Zaczęły pojawiać się jesienią 2018, ale dopiero teraz znalazły się na samym szczycie. O czym mowa? Oczywiście o neonach. Jaskrawe propozycje na sezon zimowy 2019 idealnie rozchmurzą nawet najbardziej ponure dni. Z pewnością również o to chodziło projektantom, którzy przenieśli pełne życia odcienie charakterystyczne dla wiosny i lata właśnie na ten czas. Nie ma co kryć, neony przeżywają właśnie swój wielki renesans i jeśli nie masz ich jeszcze w swojej szafie, szybko nadrób zaległości.

co na suchą skórę głowy

Sucha skóra głowy – jak sobie pomóc?

Sucha skóra głowy to problem, który dotyka wiele osób. Na wstępie należy zaznaczyć, że sucha skóra głowy to nie jest to samo, co łupież. Po czym poznać, że mamy do czynienia właśnie z tą przypadłością? Przede wszystkim po dyskomforcie, jaki towarzyszy nam na co dzień. Sucha skóra piecze, uporczywie swędzi i jest nadwrażliwa. Wbrew pozorom, problem pojawia się nie tylko latem, kiedy niemal cały czas nasza głowa wystawiona jest na wysuszające promieniowanie słoneczne, ale także zimą, kiedy skóra musi mierzyć się z wieloma trudnościami (m.in. mrozem, suchym powietrzem i noszeniem czapek). Mimo że sucha skóra głowy jest bardzo dokuczliwa, to

Głośniej i wyraźniej. Kilka słów o smartfonach Xperia

Xperia XZ3 to najnowszy model smartfonu od Sony. To funkcjonalny telefon o intuicyjnym interfejsie, odpornej obudowie, szerokiej ofercie rozrywkowej i stylowym wyglądzie. Jeśli dodać do tego żywotną baterię, wysokiej jakości wyświetlacz i czysty dźwięk ulepszonych głośników to widać, że mamy do czynienia ze smartfonem z wysokiej półki. Sprawdź szczegóły specyfikacji Xperia XZ3 i dowiedz się, czemu warto rozważyć zakup najnowszego produktu Sony. Wyświetlacz OLED Po raz pierwszy w telefonie Sony zastosowano wyświetlacz OLED, czyli organiczną diodę elekroluminescencyjną, stosowany dotychczas jedynie w telewizorach, np. Bravia. Czy widać różnicę między wyświetlaczem LED a OLED? Jak najbardziej! Jakość jest lepsza, kontrast mocniejszy, a

zalety kardamonu

Kardamon i jego cenne właściwości

Mam wrażenie, że kardamon wciąż należy do przypraw niedocenianych przez Polaków. Oczywiście, w pewnych kręgach funkcjonuje dobrze, ale jednak wciąż znajduje się w cieniu innych skarbów natury. A szkoda, bo kardamon to bardzo wdzięczna, wszechstronna, a przede wszystkim zdrowa przyprawa. Już szczypta kardamonu potrafi nadać zupełnie nowego charakteru nie tylko tradycyjnym wypiekom świątecznym, ale również zwykłym ciasteczkom, np. orzechowym. Przyprawa charakteryzuje się dość łagodnym, a jednocześnie wyrazistym smakiem. W jego aromacie można wyczuć nuty kamfory i cytryny.

przebarwienia domowe sposoby

Przebarwienia na skórze

Gładka, promienna i pozbawiona niedoskonałości skóra to marzenie każdej z nas. Nic w tym dziwnego. Twarz to nasza wizytówka. Większość nowo poznanych osób, to właśnie na nią zwraca uwagę w pierwszej kolejności. W dzisiejszych czasach wiele osób boryka się z przebarwieniami. O ile są małe i subtelne, nie stanowią większego problemu. Problem pojawia się w momencie, kiedy przebarwienia na skórze zaczynają przybierać większą postać i nie dają się zamaskować zwykłym makijażem. Co wtedy robić? Możemy udać się do kosmetyczki lub zastosować domowe sposoby.

witaminy w sezonie zimowym

Witaminy i minerały w sezonie zimowym

Sezon zimowy jest bardzo trudny dla naszego organizmu. Większość z nas czuje się wtedy zmęczona, ospała, ociężała. Brakuje nam werwy i mamy problemy z koncentracją. Wszystkiemu winne są witaminy i minerały. A raczej ich niedobór lub brak. Prawda jest taka, że nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mniej więcej 50 składników, w tym 13 witamin oraz 22 minerałów. Jak wiadomo, najlepszym źródłem niezbędnych składników odżywczych są świeże warzywa i owoce. Zimą mamy do nich ograniczony dostęp. O tej porze roku nie ma takiego wyboru warzyw i owoców jak w lecie. Co więc robić, aby ważne dla nas witaminy i minerały

produkty z witaminą C

Witamina C – ważna dla zdrowia i urody

Witamina C – gwiazda dzisiejszego wpisu. Bez wątpienia jest to najbardziej znana wśród witamin. Większość osób zna ją jako panaceum na przeziębienie, choć to oczywiście kropla w morzu jej zdolności i możliwości. Witamina C jest niezbędna do codziennego funkcjonowania organizmu. Usprawnia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej. Oprócz tego należy wiedzieć, że witamina C hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. Dzięki współdziałaniu w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się raz i zrastania kości. Do tego uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.

Zero waste w kuchni

Zero waste to filozofia polegająca na maksymalnej redukcji odpadów i poszanowaniu otaczającego nas środowiska. Ten styl życia wciąż zyskuje na popularności – nic więc dziwnego, że wiele osób stosuje ekologiczne rozwiązania w swoich domach. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie naturalne rozwiązania wprowadzić do kuchni?

Po pierwsze – planuj zakupy

Kuchenne zero waste ma początek w… sklepie spożywczym – właśnie w tym miejscu należy rozpocząć rozsądne gospodarowanie żywnością. Aby nie kupować nadmiaru jedzenia, warto zabrać ze sobą listę zakupów lub plan posiłków na kilka najbliższych dni. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie weźmiesz zbędnych produktów i nie wrzucisz do koszyka przypadkowych artykułów. Tego typu spis możesz zamieścić na tradycyjnej kartce, ale bardziej ekologiczne będzie wykorzystanie jednostronnie zadrukowanego papieru czy notatnika w telefonie lub tablecie.

Po drugie – nie marnuj jedzenia

Marnowanie jedzenia to jeden z najpoważniejszych problemów, dlatego warto wykorzystać wszystkie zakupione produkty oraz te części owoców i warzyw, które na pierwszy rzut oka wydają się bezużyteczne. Co można z nich zrobić?

  • Warzywne babeczki z dodatkiem pokrojonych drobno łodyg kalafiora lub brokułu oraz skórki marchewki, pietruszki i ziemniaków.
  • Z kiszonych buraków, które pozostały po zakwasie możesz zrobić smaczny bigos z wędzonymi śliwkami.
  • Ze skórek i ogonków marchwi, pietruszki, selera i rzepy ugotujesz pyszny bulion warzywny. Warto dodać do niego łupinki czosnku i cebuli, które zawierają cenne antyoksydanty!
  • Gdy w lodówce zostało Ci trochę papryki, pomidorów i łodygi selera naciowego, przyrządź wegańskie leczo. Danie będzie smaczniejsze, jeśli przygotujesz je na patelni z systemem kontroli zużywanego oleju. Tego typu akcesoria są dostępne m.in. w ofercie sklepu https://zasmakujradosci.pl/patelnia-z-powloka-teflon-florina-oil-control-28-c.
  • Na bazie liści rzodkiewek przygotuj sałatkę lub aksamitną zupę krem.
  • Z czerstwego pieczywa zrób bułkę tartą.
  • Z obierek jabłek ugotuj smaczny kompot, a ze skórek ziemniaków upiecz lub usmaż ekologiczne chipsy.
  • Ze zbyt dużej ilości ugotowanych ziemniaków zrób kopytka lub zapiekankę.

Po trzecie – stosuj ekologiczne środki czystości

Kuchnia to miejsce, w którym przygotowywane jest jedzenie, dlatego warto zadbać o czystość w nim. Warto zastąpić sklepowe detergenty domowymi środkami, przygotowanymi na bazie octu, sody oczyszczonej i soku z cytryny. Taka mieszanka doskonale poradzi sobie np. z zaciekami na meblach czy tłustymi plamami na kuchennym blacie. Tą pastą możesz wyczyścić też kuchenkę mikrofalową czy piekarnik. Fantastycznym zamiennikiem tradycyjnych zmywaków i ściereczek będą natomiast silikonowe myjki i szczotki z naturalnego włosia, które w przeciwieństwie do tradycyjnych szmatek, posłużą w kuchni przez długie lata. Z kolei kuchenne ręczniki doskonale zastąpią bawełniane ściereczki.

Po czwarte – korzystaj z lnianych torebek na pieczywo

Szybkie czerstwienie pieczywa jest zazwyczaj konsekwencją złego przechowywania. Aby cieszyć się świeżością i chrupkością wypieków dłużej, warto zainwestować w lniane woreczki, które odprowadzają nadmiar wilgoci i zapobiegają powstawaniu pleśni. Ten materiał wyróżnia się także właściwościami antybakteryjnymi, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Tego typu opakowania stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych chlebaków, które bardzo często zajmują dużo miejsca. Wykonane z lnu woreczki można kupić podczas lokalnych targów lub w sklepach z ekologicznym asortymentem, ale najwięcej satysfakcji przyniesie własnoręczne uszycie tego gadżetu.

Po piąte – używaj wielorazowych produktów

Odpowiedni sposób przechowywania żywności jest bardzo istotny. Aby przedłużyć świeżość produktów, warto trzymać jedzenie w wielorazowych opakowaniach, takich jak plastikowe pudełka (oznaczone symbolem kieliszka i widelca), szklane naczynia czy biodegradowalne wegańskie owijki wykonane z bawełny i wosku sojowego. Na rynku pojawia się coraz więcej rozwiązań tego typu – doskonałym przykładem jest chociażby zaprojektowana przez Różę Rutkowską organiczna folia SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) z grzybka herbacianego, którą po użyciu można wykorzystać jako kompost lub… zjeść. Dobrym pomysłem na ograniczenie plastiku i folii w kuchni będą też metalowe słomki do napojów czy szklane butelki na wodę.

O autorze

Odpowiedz