Dlaczego chrapią dorośli i dzieci?

Przyczyny chrapania i sposoby na nie

Chrapanie to nie tylko dość częsta i uciążliwa przypadłość. To również poważny problem zdrowotny. Poznaj przyczyny chrapania oraz dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nim poradzić. Przyczyny chrapania Główny problem związany z chrapaniem polega na tym, że emitowany w ten sposób dźwięk bywa  dokuczliwy dla otoczenia. Według niektórych badań może on osiągać nawet 70 decybeli, podczas gdy wybudzić nas jest w stanie hałas o emisji 30 decybeli. Rzadko kiedy dźwięk ten stanowi jednak problem dla samego chrapiącego, chyba że dodatkowo cierpi on na poważniejsze zaburzenia oddechowe w czasie snu. W jaki sposób w ogóle dochodzi do tego, że

co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

pizza w warszawie

Najlepsza pizza w Warszawie – czyli, jak stolica dba o podniebienia swoich gości

W jaki najprzyjemniejszy sposób możemy poznać miasto, które zamierzamy zwiedzić lub gdzie zatrzymujemy się będąc przejazdem czy w interesach? Oczywiście smakując w jego kuchni. Odwiedzając stolicę naszego kraju, warto swoje kroki skierować do najpopularniejszego lokalu gastronomicznego, którego specjalność stanowi najlepsza pizza w Warszawie. Mowa o sieci Domino’s Pizza. Najlepsza pizza w Warszawie – czym się wyróżnia? Dlaczego właśnie pizza, a nie na przykład placki ziemniaczane czy coś ze słodkich wypieków? Tu odpowiedź jest prosta: chodzi o smak, ale i fakt, że danie to doskonale wpisuje się w potrzeby przeciętnego Polaka, który chce zjeść w miarę szybko, smacznie, stosunkowo niedrogo i

szybkowar na kuchni

Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej

garnki na drewnianym stojaku

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad. Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej.

Jak dobrać perfumy do okazji?

Dziś liczba zapachów, którymi można się skraplać, jest olbrzymia. Znajdujące się w sklepie perfumy należą do różnych rodzin zapachowych, stanowią mieszankę rozmaitych akordów o różnej trwałości, intensywności, charakterze. To właśnie dzięki temu zapachy bez trudu można dobierać do okoliczności i żonglować nimi w zależności od okazji. Aby jednak to robić poprawnie, trzeba poznać zasady zapachowego savoir vivre. Jak dobierać perfumy? Bvlgari, Dior, Chanel, Tom Ford, Carolina Herrera, DKNY-to tylko z niektóre z kultowych marek zapachów dla kobiet i mężczyzn. Ilość zapachów, które proponują kultowe domy perfumeryjne, jest tak duża, że bardzo łatwo można je dopasować nie tylko do własnych preferencji,

sok z warzyw i owoców

Soki warzywne dobre na wszystko

W okresie zimowo-wiosennym bardzo łatwo o to, żeby się przeziębić. Dlatego warto dbać o swoją odporność, zanim to nastąpi. Można łykać witaminy, ale to nie jest doskonałym rozwiązaniem. Co można więc zrobić? Warto pić soki warzywne, które dostarczą do naszego organizmu nie tylko odpowiednią dawkę witamin, ale sprawią, że będziemy także odporniejsi. Istnieje takie powiedzenie, że „człowiek jest mądry po szkodzie”. I to oczywiście prawda, którą można zastosować do wielu dziedzin naszego życia. Szczególnie do tych, które związane są ze zdrowiem. O wiele łatwiej zapobiegać chorobom, niż je później leczyć. Czy da się jednak zapobiegać przeziębieniom? Częściowo tak, a już

pokrojona pizza na talerzu

Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie? Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych

Szybko i smacznie – czyli jak gotować

Ciepły, domowy i pożywny posiłek – to ideał, który pamiętamy z czasów dzieciństwa. Wszyscy znamy znaczenie i wartość dań przygotowywanych we własnej kuchni. Jednak pośpiech, duża ilość zajęć oraz ekspresowe tempo życia sprawia, że codzienne gotowanie staje się niemałym wyzwaniem. Taka sytuacja skutkuje najczęściej sięganiem po gotowe dania lub żywieniem się w fast foodach. Na szczęście, wystarczy tylko kilka kruczków, aby gotowanie stało się czynnością super szybką i mało absorbującą. Zapasy – ratunek gdy czasu brak Gotuj na zapas – to chyba podstawowa i najważniejsza zasada na zabiegane dni. Wszystko co gotujemy, gotujemy w większej ilości czasu (zajmuje to tyle

drugie śniadanie w pracy

W co zapakować drugie śniadanie?

Drugie śniadanie to najbardziej zaniedbany przez Polaków posiłek. Często zapomniany, pomijany i lekceważony – a przecież nasze mamy nigdy nie wypuszczały nas z domu bez pożywnej kanapki w tornistrze! Brak czasu, szybkie tempo życia i mnogość przekąsek w automatach i zakładowych sklepikach spowodowała, że na chwilę odeszła do lamusa tradycja przynoszenia sobie zdrowych, domowych posiłków do pracy lub szkoły. W końcu, o ileż prościej chwycić w biegu słodkiego, czekoladowego batona i zagryźć go hamburgerem z fastfoodowej sieciówki. Na szczęście zwyczaj ten pomału się odradza. Dzięki modnemu trendowi wywodzącymi się wprost z Japonii – bento – zaczęliśmy zabierać ze sobą kolorowe,

Zdrowy kurczak – warto, czy nie?

Mięso z kurczaka wciąż cieszy się dużą popularnością i jest najchętniej wybieranym mięsem spośród wszystkich dostępnych. Za co lubimy kurczaka? Przede wszystkim za jego delikatność, uniwersalność i wszechstronność. Niezależnie od tego, jak go przygotujemy i z czym podamy – zawsze zachwyca smakiem i aromatem. Do tego jest bardzo prosty w obróbce. Prawda jest taka, że nie potrzebuje wiele do szczęścia, żeby smakować naprawdę wybornie. Wiele osób zastanawia się czy zdrowy kurczak jest faktycznie zdrowy i czy warto go na stałe włączyć do swojej diety. Czas rozwiać wątpliwości.

Zdrowy kurczak – wartości odżywcze

Zacznijmy od tego, że zdrowy kurczak ma mnóstwo zalet, a przede wszystkim w swoim składzie zawiera cenne składniki odżywcze z witaminami i minerałami na czele. Jest dobrym źródłem cynku – tak potrzebnego nam do sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego, a także selenu, fosforu i magnezu. Jest też źródłem witaminy B12, która odpowiada za transport kwasu foliowego do komórek oraz aminokwasów egzogennych, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Co ciekawe, już jedna średniej wielkości pierś z kurczaka jest w stanie pokryć ponad 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i 100% zapotrzebowania na witaminę B3, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego.

Nie można również zapomnieć, że to właśnie zdrowy kurczak jest doskonałym źródłem białka, które jest podstawą diety sportowców oraz osób aktywnych, preferujących tzw. fit life. Uwaga! Mięso z kurczaka dostarcza również do organizmu koenzym Q10. Ten z kolei sprawia, że możemy zapomnieć o zmarszczkach i cieszyć się gładką skórą.

mięso z kurczaka

Delikatne mięso z kurczaka

Kurczak stanowi świetną propozycję zarówno dla dzieci, jak również osób starszych. Jego mięso jest tak delikatne i lekkostrawne, że z powodzeniem możemy być serwowane osobom z wrażliwym układem pokarmowym. Co więcej – mięso z kurczaka doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczne, a przy okazji zapewnia uczucie sytości na długi czas. Na pewno posiada mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięsa i jest łatwiej przyswajalne niż wieprzowina lub wołowina. Stąd poleca się je osobom, które muszą kontrolować cholesterol oraz mającym problemy z układem krążenia.

Dlaczego więc boimy się kurczaka?

Zdrowy kurczak to bez wątpienia produkt, który powinien znaleźć się w naszej diecie, o ile oczywiście nie jesteśmy wegetarianami czy weganami. Jednakże wiele osób wciąż boi się po niego sięgać, głównie z obawy przed zawartymi w nim antybiotykami i hormonami. Czy słuszne są te obawy? Teoretycznie mięso z kurczaka, które trafia do sklepów powinno być całkowicie wolne od takich substancji, gdyż prawo surowo tego zabrania. Chcąc mieć jednak 100% pewność, że zdrowy kurczak jest naprawdę zdrowy i wartościowy najlepiej kupować mięso posiadające stosowne certyfikaty.

Kurczak Zagrodowy – zdrowy kurczak

To, że nie warto kupować mięsa z nieznanego źródła, wie chyba każdy. Tylko certyfikowane produkty dają nam gwarancję zdrowia i bezpieczeństwa. Tak jest z kurczakiem zagrodowym, który chowany jest w naturalnych warunkach – w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast i karmiony paszą roślinną bez GMO.  Co ważne, podczas chowu nie podaje się mu żadnych antybiotyków, dzięki czemu jest w 100% naturalny! Zagrodowy polecany jest między innymi ze względu na bogate wartości odżywcze i niepowtarzalny smak mięsa. Wybierając Zagrodowego mamy pewność, że sięgamy po produkt wysokiej jakości i z pewnego źródła (sprawdź tu: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

O autorze

Odpowiedz