Dlaczego chrapią dorośli i dzieci?

Przyczyny chrapania i sposoby na nie

Chrapanie to nie tylko dość częsta i uciążliwa przypadłość. To również poważny problem zdrowotny. Poznaj przyczyny chrapania oraz dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nim poradzić. Przyczyny chrapania Główny problem związany z chrapaniem polega na tym, że emitowany w ten sposób dźwięk bywa  dokuczliwy dla otoczenia. Według niektórych badań może on osiągać nawet 70 decybeli, podczas gdy wybudzić nas jest w stanie hałas o emisji 30 decybeli. Rzadko kiedy dźwięk ten stanowi jednak problem dla samego chrapiącego, chyba że dodatkowo cierpi on na poważniejsze zaburzenia oddechowe w czasie snu. W jaki sposób w ogóle dochodzi do tego, że

co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

pizza w warszawie

Najlepsza pizza w Warszawie – czyli, jak stolica dba o podniebienia swoich gości

W jaki najprzyjemniejszy sposób możemy poznać miasto, które zamierzamy zwiedzić lub gdzie zatrzymujemy się będąc przejazdem czy w interesach? Oczywiście smakując w jego kuchni. Odwiedzając stolicę naszego kraju, warto swoje kroki skierować do najpopularniejszego lokalu gastronomicznego, którego specjalność stanowi najlepsza pizza w Warszawie. Mowa o sieci Domino’s Pizza. Najlepsza pizza w Warszawie – czym się wyróżnia? Dlaczego właśnie pizza, a nie na przykład placki ziemniaczane czy coś ze słodkich wypieków? Tu odpowiedź jest prosta: chodzi o smak, ale i fakt, że danie to doskonale wpisuje się w potrzeby przeciętnego Polaka, który chce zjeść w miarę szybko, smacznie, stosunkowo niedrogo i

szybkowar na kuchni

Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej

garnki na drewnianym stojaku

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad. Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej.

Jak dobrać perfumy do okazji?

Dziś liczba zapachów, którymi można się skraplać, jest olbrzymia. Znajdujące się w sklepie perfumy należą do różnych rodzin zapachowych, stanowią mieszankę rozmaitych akordów o różnej trwałości, intensywności, charakterze. To właśnie dzięki temu zapachy bez trudu można dobierać do okoliczności i żonglować nimi w zależności od okazji. Aby jednak to robić poprawnie, trzeba poznać zasady zapachowego savoir vivre. Jak dobierać perfumy? Bvlgari, Dior, Chanel, Tom Ford, Carolina Herrera, DKNY-to tylko z niektóre z kultowych marek zapachów dla kobiet i mężczyzn. Ilość zapachów, które proponują kultowe domy perfumeryjne, jest tak duża, że bardzo łatwo można je dopasować nie tylko do własnych preferencji,

sok z warzyw i owoców

Soki warzywne dobre na wszystko

W okresie zimowo-wiosennym bardzo łatwo o to, żeby się przeziębić. Dlatego warto dbać o swoją odporność, zanim to nastąpi. Można łykać witaminy, ale to nie jest doskonałym rozwiązaniem. Co można więc zrobić? Warto pić soki warzywne, które dostarczą do naszego organizmu nie tylko odpowiednią dawkę witamin, ale sprawią, że będziemy także odporniejsi. Istnieje takie powiedzenie, że „człowiek jest mądry po szkodzie”. I to oczywiście prawda, którą można zastosować do wielu dziedzin naszego życia. Szczególnie do tych, które związane są ze zdrowiem. O wiele łatwiej zapobiegać chorobom, niż je później leczyć. Czy da się jednak zapobiegać przeziębieniom? Częściowo tak, a już

pokrojona pizza na talerzu

Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie? Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych

Szybko i smacznie – czyli jak gotować

Ciepły, domowy i pożywny posiłek – to ideał, który pamiętamy z czasów dzieciństwa. Wszyscy znamy znaczenie i wartość dań przygotowywanych we własnej kuchni. Jednak pośpiech, duża ilość zajęć oraz ekspresowe tempo życia sprawia, że codzienne gotowanie staje się niemałym wyzwaniem. Taka sytuacja skutkuje najczęściej sięganiem po gotowe dania lub żywieniem się w fast foodach. Na szczęście, wystarczy tylko kilka kruczków, aby gotowanie stało się czynnością super szybką i mało absorbującą. Zapasy – ratunek gdy czasu brak Gotuj na zapas – to chyba podstawowa i najważniejsza zasada na zabiegane dni. Wszystko co gotujemy, gotujemy w większej ilości czasu (zajmuje to tyle

drugie śniadanie w pracy

W co zapakować drugie śniadanie?

Drugie śniadanie to najbardziej zaniedbany przez Polaków posiłek. Często zapomniany, pomijany i lekceważony – a przecież nasze mamy nigdy nie wypuszczały nas z domu bez pożywnej kanapki w tornistrze! Brak czasu, szybkie tempo życia i mnogość przekąsek w automatach i zakładowych sklepikach spowodowała, że na chwilę odeszła do lamusa tradycja przynoszenia sobie zdrowych, domowych posiłków do pracy lub szkoły. W końcu, o ileż prościej chwycić w biegu słodkiego, czekoladowego batona i zagryźć go hamburgerem z fastfoodowej sieciówki. Na szczęście zwyczaj ten pomału się odradza. Dzięki modnemu trendowi wywodzącymi się wprost z Japonii – bento – zaczęliśmy zabierać ze sobą kolorowe,

Zdrowe gotowanie z marką Philipiak

Zdrowe gotowanie zaczyna się od zakupu odpowiednich garnków. To nieprawda, że najważniejsza jest żywność bio i eko, bo jeśli będziemy poddawać ją obróbce w niewłaściwych naczyniach, to i tak na nic się to zda. Odpowiednio dobrane garnki mają niekwestionowany wpływ na jakość, a także smak i aromat przygotowywanych posiłków. Emaliowane naczynia, zwłaszcza te słabej jakości, zaczynają odchodzić do lamusa, a ich miejsce dumnie zajmują produkty wykonane ze stali szlachetnej. Całe szczęście mamy dziś ogromny wybór naczyń do gotowania, pieczenia i smażenia bez tłuszczu, soli, a nawet i wody. Najlepszą odpowiedzią na potrzeby osób dbających o zdrowe odżywianie są naczynia Philipiak. W ofercie marki znajdziemy naprawdę bogaty wybór garnków – dla każdego coś odpowiedniego. Na pewno przydatny będzie duży garnek – w sam raz dla większej rodzinki, jak również naczynie do gotowania na parze lub garnek do gotowania makaronu, jeśli ktoś preferuje kuchnię włoską.

Philipiak – marka z misją

Marki Philipiak chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pochodzi z Lombardi, a od 1967 roku specjalizuje się w produkcji najwyższej jakości naczyń i garnków wykonanych ze stali szlachetnej. Jej produkty cieszą się ogromną popularnością nie tylko na świecie, ale także na naszym rodzimym rynku. Szczególnie upodobali je sobie fani tzw. fit life, a więc osoby dbające o zdrowe i racjonalne odżywianie, a także smukłą sylwetkę. Jednakże Philipiak to coś więcej niż tylko eleganckie i doskonałej jakości garnki. To także marka, której na sercu leży promowanie zdrowego stylu życia. Nie bez powodu z jej inicjatywy zostały reaktywowane obiady czwartkowe – spotkania, podczas których znani i lubiany dyskutują o współczesnych trendach żywieniowych i szerzeniu zdrowego stylu życia. Nic dziwnego, że Philipiak szczyci się coraz to szerszym gronem zwolenników. Żadna polska marka związana z działalnością kulinarną nie była kojarzona z promowaniem zdrowego stylu życia tak bardzo, jak włoski Philipiak. I tego właśnie mogą pozazdrościć mu konkurencyjne instytucje.

Mały czy duży garnek – zawsze zdrowo!

Niezależnie od tego, czy wybierzesz duży garnek, czy swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem rozpoczniesz od innego naczynia marki Philipiak, to efekt będzie ten sam. Wszystkie produkty włoskiego producenta mają jeden, wspólny cel – ułatwić przygotowywanie zdrowych, lekkich i aromatycznych potraw. Korzystając z garnków i naczyń Philipiak możemy gotować bez użycia soli i tłuszczu. Patelnie posiadają specjalnie zaprojektowane dno non-stick, które sprawia, że smażone potrawy nie przywierają do powierzchni, mimo braku masła, czy oleju. Garnki umożliwiają gotowanie warzyw w małej ilości wody i co ważne – bez dodatku soli. Uprzedzam pytania, które na pewno się pojawiają – warzywa gotowane bez soli naprawdę świetnie smakują. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że smakują o niebo lepiej, bo naturalnie! Do tego zachowują swój naturalny kolor i aromat. A o to właśnie chodzi w gotowaniu, aby wydobywać z produktów to, co najlepsze, a nie maskować smaku solą. I jeszcze jedno – gotowanie bez tłuszczu i soli pozwala cieszyć się potrawami o wiele mniej kalorycznymi niż ma ta miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania. To z kolei ułatwia dbanie o zgrabną i szczupłą sylwetkę.

duży garnek philipiak

Duży garnek dla całej rodziny

Masz dużą rodzinę? A może uwielbiasz gotować dużo i na kilka dni? Wybierz duże naczynie ze stali szlachetnej Philipiak. W ten sposób oszczędzić swój czas i energię. Tego typu naczynie, podobnie zresztą jak wszystkie inne oferowane przez włoskiego producenta, zostało wykonane z doskonałej jakości stali szlachetnej co oznacza, że jest odporne na odkształcanie się i gwarantuje najwyższą jakość gotowania. Poza tym duży garnek, jak pozostałe naczynia Philipiak, posiada dno o stosunkowo grubym przekroju, co z kolei umożliwia równomierne nagrzewanie się ścian i znacznie lepszy rozkład temperatur. Warto jeszcze wspomnieć o satynowym wnętrzu garnka, które czyni go bardziej odpornym na zarysowania.

Gdy masz w domu alergika…

Naczynia Philipiak, w tym także duże naczynie ze stali szlachetnej to produkty antyalergiczne i antybakteryjne. W momencie, kiedy mamy w domu małego alergika lub sami mamy skłonności do alergii, gotowanie w takim garnku jest o wiele bezpieczniejsze.

Duży garnek – duża oszczędność

Nie tylko duży garnek zapewni ci sporą oszczędność w domowym budżecie. Zrobią to wszystkie naczynia Philipiak, które oprócz tego, że są piękne i zapewniają zdrowe gotowanie, są też energooszczędne. Dzięki temu, że temperatura w takim garnku rozkłada się równomiernie, sam proces gotowania przebiega szybciej.

Design na medal

Jeśli chodzi o sam design produktów Philipiak to on również zasługuje na pochwałę. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które preferują minimalistyczne, nowoczesne, aczkolwiek estetyczne rozwiązania. Bo naczynia Philipiak mimo, że są oszczędne w formie, to jednak uwodzą wysublimowanym pięknem. Ten minimalistyczny design sprawia też, że bez problemu odnajdują się w każdej kuchni i pasują do każdej aranżacji.

Jak dbać o garnki Philipiak?

Duży garnek, patelnia, szybkowar, naczynie do gotowania makaronu – wszystkie garnki Philipiak łączy nowoczesne podejście do gotowania, a także trwałość, wysoka odporność na różnego rodzaju uszkodzenia oraz wygoda użytkowania. Trwałość i wytrzymałość naczyń Philipiak wynika przede wszystkim z materiału, z jakiego zostały wykonane. Mowa tu o stali szlachetnej. Materiał ten jest w stanie przetrwać długie lata w nienaruszonym stanie. Nie oznacza to jednak, że możemy z takimi garnkami robić co tylko nam się podoba. O nie także trzeba dbać w należyty sposób. Przede wszystkim nie należy używać do nich metalowych akcesoriów. Najlepsze są te drewniane lub wykonane z tworzyw sztucznych. Garnki ze stali nierdzewnej należy dokładnie myć po każdym użyciu, ale nie wkładając od razu gorącego garnka pod zimną wodę. Duża różnica temperatur nie jest wskazana nawet w przypadku tak wytrzymałego materiału jakim jest stal nierdzewna. Jeśli jedzenie przywarło, wystarczy namoczyć garnek i odczekać kilka do kilkudziesięciu minut, w zależności od potrzeb. O czym jeszcze warto pamiętać? Na pewno o tym, że stal nie lubi ostrych gąbek i silnych detergentów, więc dla dobra naszych garnków lepiej z nich zrezygnować. Garnki Philipiak warto traktować łagodnie, mimo że słyną ze swojej ponadprzeciętnej wytrzymałości. Polecam czyścić je przy pomocy delikatnej myjki i równie delikatnego płynu do mycia.

O autorze

Odpowiedz