rodzaje cardio

Trening cardio – co ćwiczyć na siłowni

Zima w pełni, ale to wcale nie zwalnia nas z dbania o formę i zgrabną sylwetkę. Wręcz przeciwnie. To właśnie teraz jest idealny moment, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub poprawić wygląd poszczególnych partii ciała. Zastanawiasz się jaką formę treningów obrać? Postaw na cardio! Okazuje się bowiem, że jest ono jedną z najbardziej efektywnych metod przyspieszania spalania tkanki tłuszczowej. Cardio skutecznie wysmukla całe ciało, a jednocześnie pomaga rozwinąć mięśnie i dzięki temu „robi” zgrabne nogi, kształtne biodra i płaski brzuch.

najbardziej tuczące warzywa

Warzywa tuczą? Tak, to możliwe!

Każdy wkoło powtarza: chcesz być piękna i zgrabna? Jedz warzywa. Nie dość, że są małokaloryczne, to na dodatek świetnie sycą i chronią przed podjadaniem. Tymczasem prawda jest taka, ze niektóre warzywa tuczą. I mimo, że wydaje się to mało wiarygodne, to jednak nie mija się z prawdą. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich warzyw więc nie ma co od razu wszystkich stygmatyzować. Jednakże niektórych warzyw faktycznie lepiej unikać, a przynajmniej zjadać w umiarkowanych ilościach, bo w przeciwnym razie mogą spowodować wzrost wagi. Które warzywa tuczą? Poniżej hot lista.

garnki philipiak opinie

Philipiak opinie, czyli jak gotować zdrowo

W ostatnim czasie bardzo modne stało się określenie „zdrowy styl życia”. Używa go co druga osoba w social mediach, a najczęściej wyszukiwanym hashtagiem na Instagramie jest „healthylifestyle”. Ale czy faktycznie wiemy co ono oznacza? Bo zdrowy styl życia to nie tylko aktywność fizyczna, ale przede wszystkim odpowiedni sposób odżywiania obejmujący wybór zdrowych produktów, ograniczenie spożycia soli i tłuszczu, jak również właściwy sposób przygotowania poszczególnych posiłków. Mądre gotowanie nie jest dziś sztuką i większym wysiłkiem. Wystarczy tylko zainwestować w dobrej jakości naczynia oraz garnki, jak te marki Philipiak Opinie na ich temat są jednogłośne – te garnki to nasza przyszłość i

prywatny akademik łódź

Prywatny akademik Łódź – dlaczego warto?

Czy to możliwe, żeby wyjeżdżając na studia mieszkać jak w domu? Oczywiście, że tak! Domy studenckie, które znamy z opowieści naszych rodziców lub starszego rodzeństwa dawno już przestały istnieć, a ich miejsce dumnie zajęły prywatne akademiki. Łódź jest jednym z tych miast, które posiadają tego typu miejsca. Prywatny akademik Łódź jest odpowiednio przystosowany dla studentów i zapewnia naprawdę doskonałe warunki do nauki i codziennego życia. Bo nie ma co się oszukiwać, ale miejsce zamieszkania na studiach jest równie ważne, co dobre notatki z wykładów. Nie da się ukryć, że studiowanie jest bardziej owocne, jeśli mieszkamy w fajnym miejscu, a nie

sporty zimowe

Sport zimą? Pewnie, że tak!

Sport zimą jest tak samo przyjemny jak ten uprawiany wiosną i latem. Mimo, że szalejący za oknem mróz nie zawsze zachęca do wyjścia z domu, to jednak warto się przemóc i zamiast zalegać na kanapie, wyjść się poruszać. Uwalniające się podczas aktywności endorfiny wynagrodzą nam cały wysiłek. Zimą warto spacerować, ale nie tylko. Podczas mroźnych dni można robić dosłownie wszystko – od biegania, przez jazdę na łyżwach, na nartach biegowych kończąc. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby w ogóle się ruszać. Naukowcy dowiedli, że zimowe świeże powietrze pozytywnie wpływa na samopoczucie i pomaga w walce z depresją. Poza tym

jak uniknąć błędów w makijażu

Jak uniknąć błędów w makijażu

Piękny makijaż jest sprzymierzeńcem każdej kobiety – niezależnie od wieku, zajmowanego stanowiska, zawodu. Potrafi zamaskować drobne niedoskonałości i podkreśla to, co w nas najlepsze. Makijaż jest także idealnym dopełnieniem stylizacji codziennej i wieczorowej. Każdej z nas do twarzy z makijażem, pod warunkiem, że został prawidłowo wykonany. Błąd może popełnić każda z nas. Ba! Błędy zdarzają się nawet najlepszym specjalistom w swojej dziedzinie. Jak ich uniknąć?

garnki philipiak

Najlepsze garnki – moi ulubieńcy marki Philipiak

Dobre garnki – to one są podstawowym narzędziem każdego kucharza, niezależnie od tego, czy gotuje w wielkiej restauracji, czy w zaciszu własnego domu. Kilka razy już wam o tym pisałam. Bez dobrych jakościowo naczyń do gotowania, nie ma sensu nawet wchodzić do kuchni. Najlepsze garnki? Dla mnie nieustannie te marki Philipiak (sprawdź TU). Bez wątpienia jako jedyne łączą przyjemne z pożytecznym. Są miłe dla oka i bardzo funkcjonalne w codziennym użytkowaniu. A przede wszystkim pozwalają gotować zgodnie z filozofią „fit”, a więc bez tłuszczu i bez soli, a w niektórych przypadkach nawet bez wody. Dzięki temu zachowują wszystkie witaminy i

duże naczynie ze stali szlachetnej

Zdrowe gotowanie z marką Philipiak

Zdrowe gotowanie zaczyna się od zakupu odpowiednich garnków. To nieprawda, że najważniejsza jest żywność bio i eko, bo jeśli będziemy poddawać ją obróbce w niewłaściwych naczyniach, to i tak na nic się to zda. Odpowiednio dobrane garnki mają niekwestionowany wpływ na jakość, a także smak i aromat przygotowywanych posiłków. Emaliowane naczynia, zwłaszcza te słabej jakości, zaczynają odchodzić do lamusa, a ich miejsce dumnie zajmują produkty wykonane ze stali szlachetnej. Całe szczęście mamy dziś ogromny wybór naczyń do gotowania, pieczenia i smażenia bez tłuszczu, soli, a nawet i wody. Najlepszą odpowiedzią na potrzeby osób dbających o zdrowe odżywianie są naczynia Philipiak.

Zdrowy kurczak – warto, czy nie?

Mięso z kurczaka wciąż cieszy się dużą popularnością i jest najchętniej wybieranym mięsem spośród wszystkich dostępnych. Za co lubimy kurczaka? Przede wszystkim za jego delikatność, uniwersalność i wszechstronność. Niezależnie od tego, jak go przygotujemy i z czym podamy – zawsze zachwyca smakiem i aromatem. Do tego jest bardzo prosty w obróbce. Prawda jest taka, że nie potrzebuje wiele do szczęścia, żeby smakować naprawdę wybornie. Wiele osób zastanawia się czy zdrowy kurczak jest faktycznie zdrowy i czy warto go na stałe włączyć do swojej diety. Czas rozwiać wątpliwości.

stewia słodzik

Stewia – stosować, czy nie?

Cukier szkodzi i należy ograniczać jego ilości w codziennym życiu. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości. No dobrze, ale przecież czasami mamy ochotę na posłodzenie sobie kawy lub herbaty. Co wtedy robić? Możemy na przykład wybrać jeden z zamienników tradycyjnego cukru. Wbrew pozorom, możliwości jest całkiem sporo. Oczywiście odradzam sztuczne słodziki, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Lepszą opcją są naturalne substancje słodzące. W ostatnim czasie prym w kategorii popularności wiedzie stewia. Czy faktycznie jest taka dobra i zdrowia, jak mówią? Sprawdźmy to!

Wędzenie pstrąga – co trzeba wiedzieć?

Wędzone ryby można lubić lub nie. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Fani tego typu ryb doceniają ich nietuzinkowy smak, który w dużym stopniu odbiega od smaku ryb przygotowywanych na parze, grillowanych, a nawet smażonych. W tym wydaniu szczególnie dobrze smakuje pstrąg. Podany solo lub w towarzystwie warzyw, potrafi rozpieścić podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sama ryba jest jedną z najbardziej polecanych przez dietetyków. A wszystko za sprawą składników odżywczych, których jest cennym źródłem. Jak wędzić pstrąga? Idealny sposób prezentuję poniżej. Zanim jednak do niego przejdziemy warto wspomnieć, że wędzenie pstrąga nie jest takie trudne, jak się niektórym wydaje.

Wędzenie – czy warto?

Wędzone ryby mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci ostatni swój sprzeciw argumentują tym, że proces wędzenia wymusza obecność soli, a ta z kolei nie ma pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Zwolennicy z kolei podkreślają fakt, że wędzona ryba jest wolna od bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu wolniej się psuje. Poza tym, wędzone ryby nie tracą swych właściwości zdrowotnych. W dalszym ciągu obfitują w cenne kwasy tłuszczowe, które wykazują bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. To tyle ze wstępu.

Jak wędzić pstrąga?

Zanim zabierzemy się za wędzenie pstrąga musimy pamiętać o tym, żeby dokładnie oczyścić rybę – pozbawić ją wnętrzności i skrzeli. W ten sposób nie zepsują się zbyt szybko. Następnie oczyszczone ryby wkładamy do solanki i moczymy przez kilkanaście godzin, mniej więcej 1-12 godzin. Samo wędzenie pstrąga powinno odbywać się przy udziale dymu powstałego na skutek spalenia odpowiednio wybranych drzew. Dobrze sprawdzi się tu drzewo olchy lub buku. Niektórzy polecają też jabłoń lub gruszę. Trzeba tylko pamiętać, aby nie było to drzewo iglaste, gdyż obecna w nim żywica nada rybom posmaku terpentyny.

wędzenie pstrąga przepis

Wędzenie pstrąga – krok po kroku

A teraz przejdźmy do sedna sprawy – wędzenia pstrąga. Gdy nasza ryba odleży już swoje w solance, należy ją wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie bierzemy ryby i wieszamy je na haku – koniecznie w przewiewnym miejscu. Chodzi o to, aby skóra ryby stała się sucha i przypominała pergamin. W międzyczasie warto przygotować wędzarnie. Dobrze, aby była solidnie nagrzana w momencie, kiedy umieścimy w niej ryby.

Wędzenie pstrąga odbywa się w trzech etapach. Pierwszy z nich trwa około 40 minut i polega na podsuszaniu ryb w temperaturze 45 stopni. Drugi etap trwa już nieco dłużej – 3 godziny i odbywa się w temperaturze 55 stopni Celsjusza. Tutaj chodzi głównie o to, aby przytkać komin, żeby dym wolniej się wydobywał. Należy też co jakiś czas kontrolować czy ryby się nie wytapiają. Należy uważać, żeby pstrąga nie ugotować! Ostatni, trzeci etap trwa 20 minut i odbywa się w temperaturze 60C- 90C. Dobrze uwędzony pstrąg powinien mieć jędrne i soczyste mięso, a jego skóra powinna mieć złocisty kolor.

Więcej o wędzeniu pstrąga można przeczytać tutaj: http://www.uczajki.pl/wedzenie-pstraga-sposob-smaczna-rybke/

O autorze

Odpowiedz