zestaw naczyń musi zawierać też garnek na makaron

Magiczny zestaw naczyń do gotowania

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Śmiało można powiedzieć, że jest jego sercem. Z tego niezwykłego, wręcz magicznego miejsca, unoszą się smakowite aromaty i powstają  w nim wyjątkowo smaczne potrawy. Pyszne jedzenie ma to do siebie, że potrafi  nie tylko rozpieścić kubki smakowe, ale też cieszyć oczy, a niekiedy przenieść  zmysłami w odległe kraje. Kulinarne czary i podróże będą znacznie łatwiejsze z odpowiednim zestawem naczyń do gotowania.  Zestaw naczyń do gotowania dla kulinarnego czarodzieja Prawdziwi kuchenni magicy potrzebują czegoś więcej niż tylko patelni i garnka (chociaż i w posiadaniu tych przedmiotów są w stanie wyczarować pyszne dania).

akademik prywatny to ciekawa opcja na czas studiów

Mieszkanie w akademiku – blaski i cienie

Po dostaniu się na wymarzony kierunek każdy świeżo upieczony student staje przed wyborem: stancja czy akademik? Domy studenckie utożsamiane są ze studenckim życiem pełnym ekscytujących przygód i poznawaniem ciekawych ludzi. To tutaj mogą zacząć się przyjaźnie lub związki na lata. Ale jak naprawdę wygląda mieszkanie w akademiku? Czy zawsze to beztroska zabawa i świetny klimat? Co z regulaminami i zasadami?  Domy studenckie Mieszkanie w akademiku kojarzy się z ciągłymi imprezami. Jest to także miejsce, gdzie za nieduże pieniądze, mieszkasz w innym mieście, często „dwa kroki” od uczelni. Możesz przeżyć tam wiele owianych legendami przygód, poznać ciekawych ludzi, łatwo wejdziesz w

warzywa odpowiednie do gotowane na parze

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Gotowanie na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest to wypróbowana metoda na pełne smaku, pożywne i zdrowe dania, które nie dość, że pięknie wyglądają i nie tracą cennych składników odżywczych, to jeszcze są niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że gotowanie na parze jest mdłe i nijakie? Nic bardziej mylnego! Przygotowywane w ten sposób potrawy są wyraziste w smaku, a do tego soczyste i sprężyste. Zachowują swój naturalny kolor i pierwotny kształt. Jak podkreślają szefowie kuchni, jest to najlepsza metoda na podkreślenie naturalnych walorów poszczególnych produktów – zwłaszcza warzyw. Ale nie tylko warzywa można przygotować na parze. Do tego idealnie nadają się

Naczynia Philipiak – opinie i zalety

Zdrowe odżywianie to nie tylko wybieranie produktów nieprzetworzonych, o niższej kaloryczności, bez dodatku soli i cukru. To także odpowiedni sposób przygotowania poszczególnych posiłków. Ideałem jest dziś gotowanie na parze oraz smażenie bez konieczności dodawania tłuszczu – niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że zdrowe i dietetyczne gotowanie to prawdziwa droga przez mękę? Nic z tych rzeczy! Mądre gotowanie to żadna filozofia czy sztuka wymagająca specjalnych umiejętności. Odkąd na rynku pojawiły się naczynia Philipiak, wszystko stało się łatwiejsze. Opinie na ich temat potwierdzają tyko, że warte są każdej wydanej złotówki. Zdrowe gotowanie zaczyna się od wyboru dobrych garnków Mądre gotowanie zaczyna się od inwestycji

Jak wybrać ekspres do kawy do domu?

Ekspres do kawy to urządzenie, które w domu pozwala nam stworzyć kawę rodem z włoskiej kawiarni. Musimy jednak wiedzieć o tym, że nie każdy ekspres do kawy sprawdzi się w domowych warunkach. Chcąc wybrać odpowiedni ekspres do kawy do domu, który posłuży nam przez lata, musimy wziąć pod uwagę wiele czynników. Rodzaje ekspresów do kawy Ekspresy do kawy dzielimy na ciśnieniowe i przelewowe. Ekspresy przelewowe to urządzenia, które parzą kawę na zasadzie filtracji. Wsypana do pojemnika zmielona kawa jest zalewana za pomocą prysznica gorącą wodą, a papierowy filtr oddziela fusy od naparu, dając nam czystą, klarowną kawę. Ogromną zaletą przelewowych

Dlaczego chrapią dorośli i dzieci?

Przyczyny chrapania i sposoby na nie

Chrapanie to nie tylko dość częsta i uciążliwa przypadłość. To również poważny problem zdrowotny. Poznaj przyczyny chrapania oraz dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nim poradzić. Przyczyny chrapania Główny problem związany z chrapaniem polega na tym, że emitowany w ten sposób dźwięk bywa  dokuczliwy dla otoczenia. Według niektórych badań może on osiągać nawet 70 decybeli, podczas gdy wybudzić nas jest w stanie hałas o emisji 30 decybeli. Rzadko kiedy dźwięk ten stanowi jednak problem dla samego chrapiącego, chyba że dodatkowo cierpi on na poważniejsze zaburzenia oddechowe w czasie snu. W jaki sposób w ogóle dochodzi do tego, że

co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

pizza w warszawie

Najlepsza pizza w Warszawie – czyli, jak stolica dba o podniebienia swoich gości

W jaki najprzyjemniejszy sposób możemy poznać miasto, które zamierzamy zwiedzić lub gdzie zatrzymujemy się będąc przejazdem czy w interesach? Oczywiście smakując w jego kuchni. Odwiedzając stolicę naszego kraju, warto swoje kroki skierować do najpopularniejszego lokalu gastronomicznego, którego specjalność stanowi najlepsza pizza w Warszawie. Mowa o sieci Domino’s Pizza. Najlepsza pizza w Warszawie – czym się wyróżnia? Dlaczego właśnie pizza, a nie na przykład placki ziemniaczane czy coś ze słodkich wypieków? Tu odpowiedź jest prosta: chodzi o smak, ale i fakt, że danie to doskonale wpisuje się w potrzeby przeciętnego Polaka, który chce zjeść w miarę szybko, smacznie, stosunkowo niedrogo i

szybkowar na kuchni

Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej

garnki na drewnianym stojaku

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad. Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej.

Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie?

Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych dań, które doskonale sprawdza się w chwili, kiedy przychodzą do nas znajomi. Tylko czy lepiej przygotować ją samemu czy zamówić?

Pizza w Krakowie – gdzie najlepsza?

Zacznijmy może od tej drugiej możliwości, która jest najzwyczajniej w świecie… prostsza. Zamawianie jedzenia nie wymaga od nas wielkiego wysiłku, a na pewno o wiele mniejszego niż wtedy, kiedy chcielibyśmy zająć się przygotowaniem posiłku samodzielnie. Nie mówiąc już o sytuacji, gdy pojawiają się w naszym domu niespodziewani goście i nagle musimy nakarmić kilka osób. Tutaj jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie – skąd wiedzieć, gdzie zamówić dobrą pizzę?

Jedną z możliwości jest wpisanie w wyszukiwarkę hasła, np. pizza w Krakowie, najlepsza pizza w Krakowie itd. Wtedy dostaniemy naprawdę bardzo dużo wyników i możemy zacząć wybierać, choć należy wziąć pod uwagę to, że trochę zdajemy się na łut szczęścia. Najlepiej więc zdecydować się na sprawdzoną markę, która ma swoje lokale w całym kraju (np. Domino’s). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować czegoś nowego lub lokalnego. Często zdarza się tak, że w mniejszych restauracjach odkryjemy prawdziwego szefa kuchni, który przygotuje nam pizzę marzenie. Jednak w sytuacji, kiedy zależy nam na czasie i chcemy mieć pewność, że nie będziemy żałować, lepiej wybrać firmę z doświadczeniem.

Pizza domowa – czy to trudne?

Zamawianie pizzy jest proste, a co w chwili, kiedy zdecydujemy się jednak na to, żeby przygotować ją samodzielnie. W pierwszej chwili musimy zdecydować czy korzystamy z ciasta, które można już kupić gotowe w sklepie czy może jednak na to, żeby wyrobić je samodzielnie. Ciasto kupowane w sklepie jest oczywiście prostszym wyborem, ale warto czasem wybrać tą trudniejszą drogę. A już szczególnie wtedy, kiedy samo robienie pizzy w domu może być początkiem świetnej zabawy. Jeżeli chcemy zachęcić np. nasze dzieci do gotowania, wspólne wyrabianie ciasta będzie dobrym tego początkiem.

podawana pizza

Ciasto do pizzy – potrzebne składniki

Do przygotowania ciasta do pizzy, potrzebować będziemy zaledwie kilku rzeczy. Około 300 gram mąki pszennej, 20 gram świeżych drożdży oraz łyżeczki. Do tego powinniśmy jeszcze mieć olej oraz około 150 mililitrów ciepłej wody. Ciasto zaczynam wyrabiać od tego, że do miski wkładamy wszystkie składniki oraz dodajemy do tego cztery łyżki oleju. Całość powinno wyrabiać się ręcznie dla lepszego efektu i należy pamiętać o tym, żeby go nie wałkować, a rozciągać palcami. W ten sposób stanie się pulchniejsze, a co za tym idzie, smaczniejsze.

Kiedy nasze ciasto będzie już gotowe, musimy dać mu trochę odpocząć. Ciasto powinno odleżeć około 45 minut. Następnie należy je podzielić i porozciągać na odpowiedniej wielkości placki. Kolejnym krokiem będzie już posmarowanie wierzchu sosem pomidorowym oraz ulubionymi składnikami. Tak przygotowana pizza powinna spędzić w piekarniku około kwadransa, a temperatura (góra-dół), która najlepiej się sprawdza do pieczenia, to 220 stopni.

Pizza na świecie

A co jeżeli będziemy chcieli spróbować czegoś bardziej… egzotycznego? Tutaj albo czekają nas dalekie podróże do krajów, gdzie skosztujemy lokalnych specjałów albo zdecydujemy się na zamówienie ich do domu. Wiele firm ma w swoich menu pizze ze świata, czyli z niedostępnymi na co dzień składnikami. Warto ich spróbować, bo może się okazać, że przez przypadek trafimy na nasze nowe, ulubione danie.

O autorze

Odpowiedz