szybkowar na kuchni

Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej

garnki na drewnianym stojaku

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad. Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej.

Jak dobrać perfumy do okazji?

Dziś liczba zapachów, którymi można się skraplać, jest olbrzymia. Znajdujące się w sklepie perfumy należą do różnych rodzin zapachowych, stanowią mieszankę rozmaitych akordów o różnej trwałości, intensywności, charakterze. To właśnie dzięki temu zapachy bez trudu można dobierać do okoliczności i żonglować nimi w zależności od okazji. Aby jednak to robić poprawnie, trzeba poznać zasady zapachowego savoir vivre. Jak dobierać perfumy? Bvlgari, Dior, Chanel, Tom Ford, Carolina Herrera, DKNY-to tylko z niektóre z kultowych marek zapachów dla kobiet i mężczyzn. Ilość zapachów, które proponują kultowe domy perfumeryjne, jest tak duża, że bardzo łatwo można je dopasować nie tylko do własnych preferencji,

sok z warzyw i owoców

Soki warzywne dobre na wszystko

W okresie zimowo-wiosennym bardzo łatwo o to, żeby się przeziębić. Dlatego warto dbać o swoją odporność, zanim to nastąpi. Można łykać witaminy, ale to nie jest doskonałym rozwiązaniem. Co można więc zrobić? Warto pić soki warzywne, które dostarczą do naszego organizmu nie tylko odpowiednią dawkę witamin, ale sprawią, że będziemy także odporniejsi. Istnieje takie powiedzenie, że „człowiek jest mądry po szkodzie”. I to oczywiście prawda, którą można zastosować do wielu dziedzin naszego życia. Szczególnie do tych, które związane są ze zdrowiem. O wiele łatwiej zapobiegać chorobom, niż je później leczyć. Czy da się jednak zapobiegać przeziębieniom? Częściowo tak, a już

pokrojona pizza na talerzu

Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie? Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych

Szybko i smacznie – czyli jak gotować

Ciepły, domowy i pożywny posiłek – to ideał, który pamiętamy z czasów dzieciństwa. Wszyscy znamy znaczenie i wartość dań przygotowywanych we własnej kuchni. Jednak pośpiech, duża ilość zajęć oraz ekspresowe tempo życia sprawia, że codzienne gotowanie staje się niemałym wyzwaniem. Taka sytuacja skutkuje najczęściej sięganiem po gotowe dania lub żywieniem się w fast foodach. Na szczęście, wystarczy tylko kilka kruczków, aby gotowanie stało się czynnością super szybką i mało absorbującą. Zapasy – ratunek gdy czasu brak Gotuj na zapas – to chyba podstawowa i najważniejsza zasada na zabiegane dni. Wszystko co gotujemy, gotujemy w większej ilości czasu (zajmuje to tyle

drugie śniadanie w pracy

W co zapakować drugie śniadanie?

Drugie śniadanie to najbardziej zaniedbany przez Polaków posiłek. Często zapomniany, pomijany i lekceważony – a przecież nasze mamy nigdy nie wypuszczały nas z domu bez pożywnej kanapki w tornistrze! Brak czasu, szybkie tempo życia i mnogość przekąsek w automatach i zakładowych sklepikach spowodowała, że na chwilę odeszła do lamusa tradycja przynoszenia sobie zdrowych, domowych posiłków do pracy lub szkoły. W końcu, o ileż prościej chwycić w biegu słodkiego, czekoladowego batona i zagryźć go hamburgerem z fastfoodowej sieciówki. Na szczęście zwyczaj ten pomału się odradza. Dzięki modnemu trendowi wywodzącymi się wprost z Japonii – bento – zaczęliśmy zabierać ze sobą kolorowe,

rodzaje cardio

Trening cardio – co ćwiczyć na siłowni

Zima w pełni, ale to wcale nie zwalnia nas z dbania o formę i zgrabną sylwetkę. Wręcz przeciwnie. To właśnie teraz jest idealny moment, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub poprawić wygląd poszczególnych partii ciała. Zastanawiasz się jaką formę treningów obrać? Postaw na cardio! Okazuje się bowiem, że jest ono jedną z najbardziej efektywnych metod przyspieszania spalania tkanki tłuszczowej. Cardio skutecznie wysmukla całe ciało, a jednocześnie pomaga rozwinąć mięśnie i dzięki temu „robi” zgrabne nogi, kształtne biodra i płaski brzuch.

najbardziej tuczące warzywa

Warzywa tuczą? Tak, to możliwe!

Każdy wkoło powtarza: chcesz być piękna i zgrabna? Jedz warzywa. Nie dość, że są małokaloryczne, to na dodatek świetnie sycą i chronią przed podjadaniem. Tymczasem prawda jest taka, ze niektóre warzywa tuczą. I mimo, że wydaje się to mało wiarygodne, to jednak nie mija się z prawdą. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich warzyw więc nie ma co od razu wszystkich stygmatyzować. Jednakże niektórych warzyw faktycznie lepiej unikać, a przynajmniej zjadać w umiarkowanych ilościach, bo w przeciwnym razie mogą spowodować wzrost wagi. Które warzywa tuczą? Poniżej hot lista.

garnki philipiak opinie

Philipiak opinie, czyli jak gotować zdrowo

W ostatnim czasie bardzo modne stało się określenie „zdrowy styl życia”. Używa go co druga osoba w social mediach, a najczęściej wyszukiwanym hashtagiem na Instagramie jest „healthylifestyle”. Ale czy faktycznie wiemy co ono oznacza? Bo zdrowy styl życia to nie tylko aktywność fizyczna, ale przede wszystkim odpowiedni sposób odżywiania obejmujący wybór zdrowych produktów, ograniczenie spożycia soli i tłuszczu, jak również właściwy sposób przygotowania poszczególnych posiłków. Mądre gotowanie nie jest dziś sztuką i większym wysiłkiem. Wystarczy tylko zainwestować w dobrej jakości naczynia oraz garnki, jak te marki Philipiak Opinie na ich temat są jednogłośne – te garnki to nasza przyszłość i

Philipiak opinie, czyli jak gotować zdrowo

W ostatnim czasie bardzo modne stało się określenie „zdrowy styl życia”. Używa go co druga osoba w social mediach, a najczęściej wyszukiwanym hashtagiem na Instagramie jest „healthylifestyle”. Ale czy faktycznie wiemy co ono oznacza? Bo zdrowy styl życia to nie tylko aktywność fizyczna, ale przede wszystkim odpowiedni sposób odżywiania obejmujący wybór zdrowych produktów, ograniczenie spożycia soli i tłuszczu, jak również właściwy sposób przygotowania poszczególnych posiłków. Mądre gotowanie nie jest dziś sztuką i większym wysiłkiem. Wystarczy tylko zainwestować w dobrej jakości naczynia oraz garnki, jak te marki Philipiak Opinie na ich temat są jednogłośne – te garnki to nasza przyszłość i gotowanie na zupełnie innym poziomie.

Philipiak = zdrowsze jutro

Większość osób zdążyło już poznać garnki Philipiak Opinie na ich temat udowadniają nam, że warte są każdej złotówki. Powodów jest wiele. Przede wszystkim zostały one tak opracowane, aby umożliwić nam gotowanie w małej ilości wody oraz gotowanie na parze, a nawet smażenie bez tłuszczu. Są to trzy najbardziej polecane przez dietetyków metody przygotowywania potraw z korzyścią dla naszego zdrowia. I choćby dlatego warto posiadać garnki Philipiak. W ofercie marki znajdziemy całkiem pokaźny asortyment produktów od klasycznych garnków, poprzez szybkowary i garnki do gotowania makaronu, na patelniach kończąc. Philipiak ma też eleganckie sztućce wykonane ze stali nierdzewnej – idealne do uzupełnienia zastawy stołowej.

Poznaj markę Philipiak

Garnki marki Philipiak to synonim zdrowego, pełnowartościowego i lekkiego gotowania, przy minimalnym użyciu soli, tłuszczu oraz wody. Dzięki temu w domowych warunkach, bez większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu na gotowanie, mamy szansę przyrządzać posiłki dietetyczne i zdrowe. Poznajmy więc markę oferującą najlepsze na rynku garnki i naczynia.

Początek działalności Philipiak datuje się na rok 1947. To właśnie wtedy pochodząca z Lombardii włoska rodzina o nazwisku Garavaglia rozpoczęła produkcję naczyń, dzięki którym gotowanie stało się prawdziwą sztuką. Marka od razu zyskała miano tej, która dba o zdrowe odżywianie i promuje zdrowy styl życia. Celem, jaki jej przyświecał było stworzenie produktów, które okażą się praktyczne w kuchni, a jednocześnie będą zachwycać estetyką wykonania. I trzeba przyznać, że cel ten udało się osiągnąć. Sukces przyszedł dość szybko. W 1969 roku marka otworzyła swoją własną fabrykę na przedmieściach Mediolanu. Warto nadmienić, iż fabryka prężnie działa po dziś dzień, a produkty sygnowane marką Philipiak Milano znane obecnie na całym świecie pochodzą właśnie stamtąd.

naczynia philipiak

Dlaczego garnki Philipiak są tak wyjątkowe?

Produkty Philipiak zdobywają pozytywne opinie nie tylko wśród amatorów i perfekcyjnych pań domu. Dużym uznaniem cieszą się także w kręgu profesjonalnych kucharzy i szefów kuchni. Za co dokładnie są tak uwielbiane?

Akutermiczne dno

Akutermiczne dno to coś, czym wyróżniają się garnki włoskiej marki. Dzięki niemu ciepło równomiernie rozchodzi się po naczyniu i tym samym przygotowywane przez nas posiłki nie dość, że się nie przypalają to na dodatek nie rozgotowują się i wychodzą idealnie. W praktyce oznacza to dużą oszczędność energii, a także możliwość gotowania w małej ilości wody oraz smażenia bez konieczności używania tłuszczu.

Nienagrzewające się uchwyty

Kolejną zaletą naczyń Philipiak są uchwyty wykonane z materiałów termoizolacyjnych, które nie nagrzewają się podczas gotowania. Niby drobnostka, a jakże ważna dla nas gotujących. W praktyce oznacza, że pomimo gotowania czy smażenia, uchwyty pozostają zimne, co chroni nas przed poparzeniem. Jest to bardzo komfortowe i bezpieczne.

Pokrywki jako podstawki pod garnki

I kolejna fajna, przydatna funkcja – pokrywki od garnków Philipiak mogą służyć również jako podstawki pod gorące naczynia. Tym samym możemy zminimalizować ilość gadżetów w naszej kuchni, bo dzięki Philipiak mamy dwa w jednym.

Termometr w pokrywkach

Naczynia Philipiak mają jeszcze jedną fajną rzecz, a mianowicie termometr wbudowany w pokrywkę. Umożliwia on stałe kontrolowanie temperatury w garnku, bez potrzeby podnoszenia pokrywki i notorycznego sprawdzania zawartości garnka. Dzięki temu nie tracimy dużo pary wodnej, co pozwala gotować w mniejszej ilości wody, a także oszczędzamy energię.

philipiak opinie

Wyprofilowane krawędzie

Aby ułatwić nam przelewanie zawartości garnków bez stosowania dodatkowych akcesoriów i obawy o rozlanie zawartości, w naczyniach Philipiak wykorzystano odpowiednio wyprofilowane i gładkie krawędzie.

naczynia philipiak opinie

Gotowanie w systemie wieżowym

Naczynia Philipiak umożliwiają przygotowywanie potraw w systemie wieżowym. Stawiając jedno naczynie na drugim usmażymy, udusimy i ugotujemy na parze pełnowartościowy i zdrowy posiłek składający się z kliku dań. I wszystko to za jednym razem! Cóż za oszczędność czasu i energii.

Stal nierdzewna

Największą zaletą produktów włoskiej marki jest jednak materiał, z jakiego zostały wykonane. To niezwykle elegancka i odporna na uszkodzenia oraz odkształcenia stal szlachetna chromowo-niklowana CR-Ni 18/10. Jej cechą znamienną jest to, iż podczas gotowania, a więc przy poddawaniu jej wysokim temperaturom, nie wchodzi w reakcje chemiczne z pożywieniem.

Opatentowana technologia

Wszystkie garnki i patelnie posiadają opatentowaną przez markę technologię scalania wielowarstwowego dna naczynia z jego ściankami pod naciskiem nawet do 2 tysięcy ton. I to nie wszystko. Mając na względzie zdrowie i bezpieczeństwo użytkowników zadbano o to, aby wszystkie garnki i naczynia były antyalergiczne, antybakteryjne oraz odporne na korozję i działanie kwasów. Te nowoczesne technologie sprawiają, że garnki Philipiak są niezawodne i praktycznie niezniszczalne.

Dlaczego jeszcze warto?

Garnki i naczynia włoskiego producenta są nie tylko energooszczędne i wygodne w codziennym użytkowaniu, ale także bardzo estetyczne i efektowne wizualnie. Te garnki to bez wątpienia duża ozdoba kuchni. Ich wzornictwo jest oszczędne, minimalistyczne, ale dzięki temu zachwycające i co ważne – ponadczasowe. Reasumując: marka Philipiak to przede wszystkim zdrowa kuchnia pełna naturalnych, smacznych i bogatych w składniki odżywcze potraw. W ten sposób możemy wesprzeć profilaktykę chorób serca czy ochronić najbliższych i siebie przed epidemią otyłości.

Obiady czwartkowe Philipiak

O garnkach Philipiak można powiedzieć wiele. Jednakże mówiąc o marce nie można pominąć jednego – obiadów czwartkowych, a mianowicie spotkań zainicjowanych przez Philipiaka, których celem jest propagowanie zdrowego stylu życia oraz zdrowego odżywiania. Obiady czwartkowe słyną również ze wspierania akcji charytatywnych. To właśnie dzięki obiadom czwartkowym udało się wesprzeć akcję „Pajacyk” Polskiej Akcji Humanitarnej oraz Fundację Ex Animo działającą na rzecz pacjentów Kliniki Onkologii Centrum Zdrowia Dziecka. Wśród osób pojawiających się na obiadach znajdują się osobistości ze świata filmu, dziennikarstwa, sportu i kultury. Niektórzy z gości pojawiających się na obiadach czwartkowych należą do Ambasadorów Zdrowej Kuchni Philipiak, skupiającego osoby szczególnie zaangażowane w propagowanie zdrowego stylu życia. Należy do nich m.in. znany kucharz Karol Okrasa, który bardzo chętnie dzieli się swoją wiedzą dotyczącymi tego, jak gotować smaczne, oryginalne, a przede wszystkim wartościowe i pożywne dania.

 

O autorze

Odpowiedz