Dlaczego chrapią dorośli i dzieci?

Przyczyny chrapania i sposoby na nie

Chrapanie to nie tylko dość częsta i uciążliwa przypadłość. To również poważny problem zdrowotny. Poznaj przyczyny chrapania oraz dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nim poradzić. Przyczyny chrapania Główny problem związany z chrapaniem polega na tym, że emitowany w ten sposób dźwięk bywa  dokuczliwy dla otoczenia. Według niektórych badań może on osiągać nawet 70 decybeli, podczas gdy wybudzić nas jest w stanie hałas o emisji 30 decybeli. Rzadko kiedy dźwięk ten stanowi jednak problem dla samego chrapiącego, chyba że dodatkowo cierpi on na poważniejsze zaburzenia oddechowe w czasie snu. W jaki sposób w ogóle dochodzi do tego, że

co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

pizza w warszawie

Najlepsza pizza w Warszawie – czyli, jak stolica dba o podniebienia swoich gości

W jaki najprzyjemniejszy sposób możemy poznać miasto, które zamierzamy zwiedzić lub gdzie zatrzymujemy się będąc przejazdem czy w interesach? Oczywiście smakując w jego kuchni. Odwiedzając stolicę naszego kraju, warto swoje kroki skierować do najpopularniejszego lokalu gastronomicznego, którego specjalność stanowi najlepsza pizza w Warszawie. Mowa o sieci Domino’s Pizza. Najlepsza pizza w Warszawie – czym się wyróżnia? Dlaczego właśnie pizza, a nie na przykład placki ziemniaczane czy coś ze słodkich wypieków? Tu odpowiedź jest prosta: chodzi o smak, ale i fakt, że danie to doskonale wpisuje się w potrzeby przeciętnego Polaka, który chce zjeść w miarę szybko, smacznie, stosunkowo niedrogo i

szybkowar na kuchni

Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej

garnki na drewnianym stojaku

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad. Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej.

Jak dobrać perfumy do okazji?

Dziś liczba zapachów, którymi można się skraplać, jest olbrzymia. Znajdujące się w sklepie perfumy należą do różnych rodzin zapachowych, stanowią mieszankę rozmaitych akordów o różnej trwałości, intensywności, charakterze. To właśnie dzięki temu zapachy bez trudu można dobierać do okoliczności i żonglować nimi w zależności od okazji. Aby jednak to robić poprawnie, trzeba poznać zasady zapachowego savoir vivre. Jak dobierać perfumy? Bvlgari, Dior, Chanel, Tom Ford, Carolina Herrera, DKNY-to tylko z niektóre z kultowych marek zapachów dla kobiet i mężczyzn. Ilość zapachów, które proponują kultowe domy perfumeryjne, jest tak duża, że bardzo łatwo można je dopasować nie tylko do własnych preferencji,

sok z warzyw i owoców

Soki warzywne dobre na wszystko

W okresie zimowo-wiosennym bardzo łatwo o to, żeby się przeziębić. Dlatego warto dbać o swoją odporność, zanim to nastąpi. Można łykać witaminy, ale to nie jest doskonałym rozwiązaniem. Co można więc zrobić? Warto pić soki warzywne, które dostarczą do naszego organizmu nie tylko odpowiednią dawkę witamin, ale sprawią, że będziemy także odporniejsi. Istnieje takie powiedzenie, że „człowiek jest mądry po szkodzie”. I to oczywiście prawda, którą można zastosować do wielu dziedzin naszego życia. Szczególnie do tych, które związane są ze zdrowiem. O wiele łatwiej zapobiegać chorobom, niż je później leczyć. Czy da się jednak zapobiegać przeziębieniom? Częściowo tak, a już

pokrojona pizza na talerzu

Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie? Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych

Szybko i smacznie – czyli jak gotować

Ciepły, domowy i pożywny posiłek – to ideał, który pamiętamy z czasów dzieciństwa. Wszyscy znamy znaczenie i wartość dań przygotowywanych we własnej kuchni. Jednak pośpiech, duża ilość zajęć oraz ekspresowe tempo życia sprawia, że codzienne gotowanie staje się niemałym wyzwaniem. Taka sytuacja skutkuje najczęściej sięganiem po gotowe dania lub żywieniem się w fast foodach. Na szczęście, wystarczy tylko kilka kruczków, aby gotowanie stało się czynnością super szybką i mało absorbującą. Zapasy – ratunek gdy czasu brak Gotuj na zapas – to chyba podstawowa i najważniejsza zasada na zabiegane dni. Wszystko co gotujemy, gotujemy w większej ilości czasu (zajmuje to tyle

drugie śniadanie w pracy

W co zapakować drugie śniadanie?

Drugie śniadanie to najbardziej zaniedbany przez Polaków posiłek. Często zapomniany, pomijany i lekceważony – a przecież nasze mamy nigdy nie wypuszczały nas z domu bez pożywnej kanapki w tornistrze! Brak czasu, szybkie tempo życia i mnogość przekąsek w automatach i zakładowych sklepikach spowodowała, że na chwilę odeszła do lamusa tradycja przynoszenia sobie zdrowych, domowych posiłków do pracy lub szkoły. W końcu, o ileż prościej chwycić w biegu słodkiego, czekoladowego batona i zagryźć go hamburgerem z fastfoodowej sieciówki. Na szczęście zwyczaj ten pomału się odradza. Dzięki modnemu trendowi wywodzącymi się wprost z Japonii – bento – zaczęliśmy zabierać ze sobą kolorowe,

Philipiak – z miłości do zdrowego gotowania

Zdrowe gotowanie to coś więcej niż moda. To styl życia gwarantujący dobre samopoczucie i piękną sylwetkę. Coraz częściej odchodzimy od smażenia potraw w głębokim tłuszczu na rzecz gotowania na parze. Coraz rzadziej sięgamy po żywność wysoko przetworzoną oraz produkty fast food. Stajemy się bardziej świadomi wyborów żywieniowych i sposobów przygotowywania poszczególnych posiłków. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że zdrowe odżywianie to nie tylko kupowanie zdrowych produktów, ale także posiadanie odpowiednich garnków. Mój osobisty wybór padł na produkty marki Philipiak. Opinie na ich temat potwierdzają tylko, że są to naczynia, w których gotowanie jest nie tylko proste i oszczędne, ale przede wszystkim zdrowe i wartościowe!

Marka, która walczy z otyłością

Otyłość to plaga XXI wieku. To jedna z chorób cywilizacyjnych, która stanowi prawdziwe zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet i życia. Szczególnie niepokojąca jest u dzieci oraz kobiet w wieku około menopauzalnym. Mamy wtedy do czynienia ze spadkiem estrogenów odpowiadających za przyrost tkanki tłuszczowej. Otyłość tak naprawdę to pierwszy krok do cukrzycy i chorób serca. Nic dziwnego, że dietetycy i lekarze biją na alarm i coraz głośniej namawiają nas do zdrowego trybu życia. To samo robi marka Philipiak. Tak naprawdę od dawna już wspiera zasady zdrowego żywienia i namawia klientów do racjonalnej oraz bogatej w składniki odżywcze diety. Ale na namawianiu nie kończy swoich działań i idzie krok dalej oferując odpowiednie naczynia do zdrowszego i dietetycznego gotowania.

W ofercie marki Philipiak znajdziemy garnki i patelnie, dzięki którym codzienne przygotowywanie potraw staje się łatwe, przyjemne i stylowe. Dzięki zastosowanym nowoczesnym technologiom, w garnkach włoskiej marki można smażyć potrawy na tłuszczach zawartych w samym produkcie i gotować tak, aby dania zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Co więcej – naczynia Philipiak pozwalają na gotowanie w takiej ilości wody, która jest naturalnie zawarta w produktach, bez konieczności dolewania wody z kranu.

Wysoka jakość i niepowtarzalny design

Każda osoba, która dba o zdrowe odżywiania wie, że kluczem do sukcesu są odpowiednie garnki. Nie wszystkie naczynia, które znajdziemy w sklepach zasługują na miano dobrych i godnych posiadania. Niestety większość z nich poza ładnym wyglądem, odznacza się słabą jakością. Niektóre już teraz odchodzą do lamusa, bo nie spełniają norm jakościowych. Całe szczęście są garnki Philipiak, dzięki którym możemy przygotować pyszne, lekkostrawne i dietetyczne jedzenie pełne wartości odżywczych, naturalnego aromatu i smaku. W dobie rosnących statystyk dotyczących występowania otyłości to bardzo ważne, żeby jedzenie było niskokaloryczne, a jednocześnie pożywne. Warto w tym miejscu podkreślić, że Philipiak to marka z bogatym doświadczeniem i wieloletnią tradycją, gdyż jej początki sięgają roku 1947.

garnki philipiak opinie

Stal szlachetna, satynowe wnętrza i akutermiczne dno

W czym tkwi wyjątkowość naczyń Philipiak? Czytając opinie zamieszczone w Internecie, na pewno w zastosowanym materiale oraz perfekcyjnym wykonaniu garnków. Marka do wyrobu swoich produktów wykorzystuje najwyższej klasy stal szlachetną – materiał, który nawet pod wpływem wysokich temperatur nie odkształca się i przez cały czas pozostaje w niezmienionej postaci. Poza tym naczynia Philipiak posiadają satynowe wnętrza, co sprawia, że trudno je zarysować.

Ciekawym rozwiązaniem zastosowanym w garnkach włoskiej marki jest akutermiczne dno. To właśnie ono sprawia, że w trakcie gotowania nasze produkty nie tracą na jakości i nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne. Dno o stosunkowo grubym przekroju umożliwia także równomierne nagrzewanie się ścian i lepszy rozkład temperatur, co z kolei zapewnia dużą oszczędność energii. Garnki te posiadają również termometr w uchwytach naczyń, co umożliwia kontrolowanie temperatury podczas gotowania tak, aby nie przegrzać naczynia, a przy okazji oszczędzić energię. Prawda jest taka, że trudno znaleźć lepsze lub przynajmniej podobne rozwiązania niż te zastosowane w produktach Philipiak. Ich jakość i wykonanie nie mają sobie równych.

Produkty antyalergiczne o nowoczesnym designie

Bardzo ważne jest również to, że wszystkie naczynia włoskiej marki poza tym, że są energooszczędne, są także antyalergiczne i antybakteryjne. Dużą zaletą produktów sygnowanych marką Philipiak jest też minimalistyczny aczkolwiek efektowny design. Te garnki prezentują się bardzo szykownie i bez wątpienia stanowią idealnie dopełnienie kuchennej aranżacji. Wielu moich znajomych, którzy zdecydowali się na naczynia Philipiak przyznało, że była to miłość od pierwszego wejrzenia.

garnki philipiak

Zdrowe gotowanie bez tłuszczu i soli

Dla osób takich jak ja, a więc mających „bzika” na punkcie zdrowego i lekkiego gotowania, naczynia Philipiak są wzorem doskonałości. Dlaczego? Bo w przeciwieństwie do innych garnków pozwalają przygotowywać posiłki bez użycia tłuszczu i soli, a więc dodatków, które są odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne, zwłaszcza otyłość, miażdżycę i choroby serca. Trzeba w tym miejscu dodać, że potrawy wcale nie są mdłe i pozbawione smaku. Co więcej są zdecydowanie smaczniejsze niż te suto przyprawiane, bowiem posiadają naturalny smak i aromat. Co ciekawe, garnki Philipiak pozwalają również na gotowanie bez wody! Efektem tego są dania przepełnione cennymi witaminami i pierwiastkami, które nie pozostają w wodzie, jak ma to miejsce podczas tradycyjnego gotowania, a nadal są zawarte w produktach spożywczych.

Gotowanie na parze

Sposób przygotowywania jedzenia jest tak samo ważny jak to, z czego przygotowujemy poszczególne dania. Na pewno słyszeliście, że gotując w tradycyjny sposób pozbywamy nasze warzywa, owoce i inne produkty cennych wartości odżywczych – witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów, a więc tego wszystkiego, co stoi za naszym zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Tylko gotowanie na parze jest w stanie zahamować ten proces i oszczędzić cenne składniki. Poza tym ten rodzaj gotowania pozwala wyeliminować z życia sól i zbędne dodatki odpowiedzialne za otyłość, wzdęcia, niestrawność i inne mało przyjemne dolegliwości.

Gotując na parze możemy zrzucić nielubiane przez nas kilogramy bez drakońskich diet i wyciskania siódmych potów na siłowni. Niestety ten typ gotowania wciąż wzbudza mieszane uczucia. Wynika to głównie ze strachu przed mdłym smakiem przyrządzanych w ten sposób dań. Niepotrzebnie. Chcąc gotować zdrowo i cieszyć się wybornym smakiem potraw warto postawić na naczynia marki Philipiak Milano, które zachowują doskonały smak i aromat potraw ugotowanych na parze.

Philipiak opinie

Opinie klientów Philipiak nie pozostawiają niedopowiedzeń – te garnki to prawdziwa rewolucja na rynku. Ich wybór jest inwestycją we własne zdrowie, a to jest bezcenne dla każdego z nas. Ja produkty Philipiak uwielbiam nie tylko za ich piękny design, ale także za to, że pozwalają mi gotować tak, żeby „wilk był syty i owca cała”. Co to oznacza? A to, że mogę gotować dietetyczne potrawy bez soli i tłuszczu, które zachwycają smakiem i uwodzą cudownym aromatem, oszczędzając przy tym wodę i energię. Ja nie potrzebuję niczego więcej. A wy?

 

O autorze

Odpowiedz