Kawa to aromatyczny napój o specyficznym, niepowtarzalnym smaku sporządzany z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Obecnie należy do najpopularniejszych używek na świecie. Zawarta w kawie kofeina pobudza ludzki organizm do działania, dodaje energii oraz poprawia sprawność psychiczną, stąd też większość osób rozpoczyna każdy dzień od filiżanki ulubionej „malej czarnej”, przygotowanej na bazie arabiki, robusty lub… liberiki.
Arabica (Coffea arabica)
Arabica, uznawana za wysokiej jakości kawę, jest niezwykle aromatyczna i posiada niezwykły delikatny smak. Kawa pochodzi z odmiany kawowca odkrytego w Etiopii, który rośnie najlepiej powyżej 1000 m n.p.m. i jest dość wymagający co do warunków. Optymalna temperatura uprawy musi wynosić od 15 do 24 stopni Celsjusza, a opady nie powinny przekraczać 1500 mm rocznie. Uprawiana jest również w Brazylii, Kolumbii, Indonezji oraz na wyspie Jawa. Arabica stanowi niemalże 70 procent światowej produkcji kawy. Posiada płaskie i lekko podłużne ziarna o lekko zielonkawym kolorze, zawierające mniej kofeiny (około 1-1,5% kofeiny), dzięki czemu można pić ulubiony napój nawet kilka razy dziennie. Do najpopularniejszych kaw typu Arabica należą między innymi: Bourbon, Typica, Mocha (Mocca), Santoss oraz mieszanki: Mundo Novo czy Maragogype.
Robusta (Coffea canephora)
Kawa robusta, mniej aromatyczna niż arabica, posiada mocno gorzki i wyrazisty smak. Charakteryzuje się około dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny od arabiki i tworzy na powierzchni espresso grubszą warstwę cremy. W niewielkich, owalnych i bladozielonych ziarnach Robusty, znajduje się od 2–4% kofeiny.
Większość upraw robusty znajduje się w środkowej i zachodniej Afryce, niektórych częściach Azji Południowo-Wschodniej (w tym Indonezji i Wietnamie), a także w Brazylii. Drzewa kawowca, osiągające od 2,5 do 4,5 metrów wysokości, rosną na wysokości od 0 do 800 m n.p.m. Optymalna temperatura wynosi od 24 do 30 stopni Celsjusza. Roślina jest odporna na choroby, dzięki czemu jej uprawa jest znacznie łatwiejsza i mniej kosztowna. Kawa robusta doskonale sprawdza się w mieszankach z kawą typu arabica.
Liberica (Coffea liberica)
Liberica, znacznie mniej popularna niż arabica czy robusta, stanowi zaledwie 1 procent światowej produkcji kawy. Pochodzi z Liberii, obecnie zaś jest uprawiana również na zachodnim wybrzeżu Afryki oraz w Malezji i na Filipinach. W naturalnych warunkach roślina osiąga wysokość aż 18 metrów. Liberica posiada duże liście i nasiona o twardej łupinie, które wymagają zastosowania odpowiednich maszyn do ich obróbki. Ze względu na słaby aromat używana jest najczęściej do produkcji mieszanek kawowych.
Większość rodzajów kaw dostępnych na współczesnym rynku stanowi mieszankę arabicy i robusty, które dają nieograniczone możliwości komponowania nowych, oryginalnych, często wręcz zaskakujących smaków.