Pielęgnacja skóry pod oczami u mężczyzn powinna być elementem codziennej rutyny

Pielęgnacja skóry pod oczami u mężczyzn

Skóra wokół oczu zarówno u kobiet, jak i mężczyzn jest delikatna i bardzo cienka. Jej grubość wynosi około 0,5 mm. Dodatkowo skóra w okolicach oczu pozbawiona jest gruczołów łojowych, co pozbawia ją ochrony przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, podrażnieniami, przesuszeniem. Specyficzna budowa skóry wokół oczu wymaga specjalistycznej i wieloetapowej pielęgnacji, o której panowie często zapominają lub nie wiedzą, jak ją przeprowadzać. Też masz takie dylematy? Zobacz nasz poradnik i sprawdź najlepsze kosmetyki pod oczy dla mężczyzn. Jakie kosmetyki stosować do pielęgnacji okolic oczu? Rynek kosmetyków dla mężczyzn stale się rozwija. Dzięki temu może zaproponować panom coraz lepsze i skuteczniejsze specyfiki

 Najpopularniejsze odmiany kawy – arabica, robusta, liberica

Kawa to aromatyczny napój o specyficznym, niepowtarzalnym smaku sporządzany z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Obecnie należy do najpopularniejszych używek na świecie. Zawarta w kawie kofeina pobudza ludzki organizm do działania, dodaje energii oraz poprawia sprawność psychiczną, stąd też większość osób rozpoczyna każdy dzień od filiżanki ulubionej „malej czarnej”, przygotowanej na bazie arabiki, robusty lub… liberiki. Arabica (Coffea arabica) Arabica, uznawana za wysokiej jakości kawę, jest niezwykle aromatyczna i posiada niezwykły delikatny smak. Kawa pochodzi z odmiany kawowca odkrytego w Etiopii, który rośnie najlepiej powyżej 1000 m n.p.m. i jest dość wymagający co do warunków. Optymalna temperatura uprawy musi

Ile kofeiny ma kawa z mlekiem

Ile kofeiny ma kawa i inne ciekawostki o kawie

Kawa posiada niezwykle bogaty skład, który zależy przede wszystkim od odmiany i jakości ziaren, zawierających setki różnorodnych związków. W owocach kawowca znajduje się nie tylko popularna kofeina, ale również woda, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E, minerały (magnes, fosfor, wapń oraz potas), kwasy organiczne, fenolowe i tłuszczowe, białka, węglowodany oraz wiele innych. Kofeina w kawie Jednym z podstawowych składników kawy jest kofeina, czyli naturalny alkaloid o działaniu pobudzającym, która oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy. Została odkryta w 1819 roku przez niemieckiego chemika Friedricha Rungego. Uzyskana substancja wykazała działania o charakterze psychoaktywnym. Przeprowadzone badanie udowodniły, że kofeina w odpowiedniej

zestaw naczyń musi zawierać też garnek na makaron

Magiczny zestaw naczyń do gotowania

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Śmiało można powiedzieć, że jest jego sercem. Z tego niezwykłego, wręcz magicznego miejsca, unoszą się smakowite aromaty i powstają  w nim wyjątkowo smaczne potrawy. Pyszne jedzenie ma to do siebie, że potrafi  nie tylko rozpieścić kubki smakowe, ale też cieszyć oczy, a niekiedy przenieść  zmysłami w odległe kraje. Kulinarne czary i podróże będą znacznie łatwiejsze z odpowiednim zestawem naczyń do gotowania.  Zestaw naczyń do gotowania dla kulinarnego czarodzieja Prawdziwi kuchenni magicy potrzebują czegoś więcej niż tylko patelni i garnka (chociaż i w posiadaniu tych przedmiotów są w stanie wyczarować pyszne dania).

akademik prywatny to ciekawa opcja na czas studiów

Mieszkanie w akademiku – blaski i cienie

Po dostaniu się na wymarzony kierunek każdy świeżo upieczony student staje przed wyborem: stancja czy akademik? Domy studenckie utożsamiane są ze studenckim życiem pełnym ekscytujących przygód i poznawaniem ciekawych ludzi. To tutaj mogą zacząć się przyjaźnie lub związki na lata. Ale jak naprawdę wygląda mieszkanie w akademiku? Czy zawsze to beztroska zabawa i świetny klimat? Co z regulaminami i zasadami?  Domy studenckie Mieszkanie w akademiku kojarzy się z ciągłymi imprezami. Jest to także miejsce, gdzie za nieduże pieniądze, mieszkasz w innym mieście, często „dwa kroki” od uczelni. Możesz przeżyć tam wiele owianych legendami przygód, poznać ciekawych ludzi, łatwo wejdziesz w

warzywa odpowiednie do gotowane na parze

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Gotowanie na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest to wypróbowana metoda na pełne smaku, pożywne i zdrowe dania, które nie dość, że pięknie wyglądają i nie tracą cennych składników odżywczych, to jeszcze są niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że gotowanie na parze jest mdłe i nijakie? Nic bardziej mylnego! Przygotowywane w ten sposób potrawy są wyraziste w smaku, a do tego soczyste i sprężyste. Zachowują swój naturalny kolor i pierwotny kształt. Jak podkreślają szefowie kuchni, jest to najlepsza metoda na podkreślenie naturalnych walorów poszczególnych produktów – zwłaszcza warzyw. Ale nie tylko warzywa można przygotować na parze. Do tego idealnie nadają się

Naczynia Philipiak – opinie i zalety

Zdrowe odżywianie to nie tylko wybieranie produktów nieprzetworzonych, o niższej kaloryczności, bez dodatku soli i cukru. To także odpowiedni sposób przygotowania poszczególnych posiłków. Ideałem jest dziś gotowanie na parze oraz smażenie bez konieczności dodawania tłuszczu – niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że zdrowe i dietetyczne gotowanie to prawdziwa droga przez mękę? Nic z tych rzeczy! Mądre gotowanie to żadna filozofia czy sztuka wymagająca specjalnych umiejętności. Odkąd na rynku pojawiły się naczynia Philipiak, wszystko stało się łatwiejsze. Opinie na ich temat potwierdzają tyko, że warte są każdej wydanej złotówki. Zdrowe gotowanie zaczyna się od wyboru dobrych garnków Mądre gotowanie zaczyna się od inwestycji

Jak wybrać ekspres do kawy do domu?

Ekspres do kawy to urządzenie, które w domu pozwala nam stworzyć kawę rodem z włoskiej kawiarni. Musimy jednak wiedzieć o tym, że nie każdy ekspres do kawy sprawdzi się w domowych warunkach. Chcąc wybrać odpowiedni ekspres do kawy do domu, który posłuży nam przez lata, musimy wziąć pod uwagę wiele czynników. Rodzaje ekspresów do kawy Ekspresy do kawy dzielimy na ciśnieniowe i przelewowe. Ekspresy przelewowe to urządzenia, które parzą kawę na zasadzie filtracji. Wsypana do pojemnika zmielona kawa jest zalewana za pomocą prysznica gorącą wodą, a papierowy filtr oddziela fusy od naparu, dając nam czystą, klarowną kawę. Ogromną zaletą przelewowych

Dlaczego chrapią dorośli i dzieci?

Przyczyny chrapania i sposoby na nie

Chrapanie to nie tylko dość częsta i uciążliwa przypadłość. To również poważny problem zdrowotny. Poznaj przyczyny chrapania oraz dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nim poradzić. Przyczyny chrapania Główny problem związany z chrapaniem polega na tym, że emitowany w ten sposób dźwięk bywa  dokuczliwy dla otoczenia. Według niektórych badań może on osiągać nawet 70 decybeli, podczas gdy wybudzić nas jest w stanie hałas o emisji 30 decybeli. Rzadko kiedy dźwięk ten stanowi jednak problem dla samego chrapiącego, chyba że dodatkowo cierpi on na poważniejsze zaburzenia oddechowe w czasie snu. W jaki sposób w ogóle dochodzi do tego, że

co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

Ile kofeiny ma kawa i inne ciekawostki o kawie

Kawa posiada niezwykle bogaty skład, który zależy przede wszystkim od odmiany i jakości ziaren, zawierających setki różnorodnych związków. W owocach kawowca znajduje się nie tylko popularna kofeina, ale również woda, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E, minerały (magnes, fosfor, wapń oraz potas), kwasy organiczne, fenolowe i tłuszczowe, białka, węglowodany oraz wiele innych.

Kofeina w kawie

Jednym z podstawowych składników kawy jest kofeina, czyli naturalny alkaloid o działaniu pobudzającym, która oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy. Została odkryta w 1819 roku przez niemieckiego chemika Friedricha Rungego. Uzyskana substancja wykazała działania o charakterze psychoaktywnym. Przeprowadzone badanie udowodniły, że kofeina w odpowiedniej ilości nie tylko stymuluje działanie ośrodkowego układu nerwowego, ale również poprawia koncentrację, zmniejsza senność i zmęczenie oraz przyspiesza procesy trawienne. Znana jest również pod innymi nazwami, które zależą od źródła pochodzenia (np. teina, mateina czy guaranina). Kofeinę można bowiem znaleźć w herbacie, kakao, czekoladzie, napojach energetycznych, preparatach pobudzających, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych i przeciwmigrenowych.

Właściwości kawy

Kawa zawiera nie tylko kofeinę, ale również inne drogocenne substancje (między innymi antyoksydanty) które mają pozytywny wpływ na ogólne samopoczucie i zdrowie człowieka. Zdaniem większości lekarzy, dietetyków i specjalistów do spraw żywienia kawa przyjmowana w rozsądnych ilościach:

  • poprawia pamięć;
  • obniża poziom stresu;
  • chroni przed niektórymi chorobami nowotworowymi;
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2;
  • zmniejsza ryzyko depresji;
  • przyspiesza metabolizm;
  • poprawia perystaltykę jelit.

Według specjalistów najlepsza jest kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym oraz kawa parzona w tradycyjny sposób (tzw. “fusiara”).

Kawa - obniża stres, może chronić przed depresją

Ile kofeiny ma kawa?

Ilość kofeiny w kawie zależy przede wszystkim od:

  • rodzaju ziaren;
  • stopnia wypalenia kawy – ziarna kawy jasno palonej posiadają większą ilość kofeiny w stosunku do ciemniejszych ziaren, które są znacznie dłużej wypalane;
  • sposobu przygotowania napoju
  • oraz pojemności kawy.

W zależności od rodzaju kawy, w jednej porcji może znajdować się od 50 do nawet 150 mg kofeiny. Najwięcej substancji pobudzającej zawiera tradycyjne espresso (około 200 mg kofeiny w 100 ml napoju), zaś najmniej kawa rozpuszczalna (95 mg w 100 ml napoju). Zachowanie wysokiego poziomu kofeiny w kawie zapewniają dobrej jakości ekspresy do kawy.

Ile kofeiny dziennie?

Zdaniem naukowców i lekarzy bezpieczna dawka kofeiny wynosi:

  • dla dzieci – ok. 5,3 mg/kg masy ciała (czyli np. 140–160 mg kofeiny na dobę dla dziesięciolatka);
  • dla dorosłej osoby – poniżej 300 mg na dobę.

Lecznicza dawka kofeiny wynosi 200 mg, co stanowi ekwiwalent około 4 kaw espresso, 3 filiżanek kawy rozpuszczalnej, 2 filiżanek kawy mielonej i około 20 filiżanek kawy bezkofeinowej. Jednorazowa dawka śmiertelna wynosi natomiast około 10 do 14 g, czyli około 150 do 200 mg/kg masy ciała. Nadmiar substancji pobudzającej u młodzieży może powodować kłopoty ze snem, skupieniem uwagi, nerwowość

 

 

O autorze

Odpowiedz