Jak wybrać ekspres do kawy do domu?

Ekspres do kawy to urządzenie, które w domu pozwala nam stworzyć kawę rodem z włoskiej kawiarni. Musimy jednak wiedzieć o tym, że nie każdy ekspres do kawy sprawdzi się w domowych warunkach. Chcąc wybrać odpowiedni ekspres do kawy do domu, który posłuży nam przez lata, musimy wziąć pod uwagę wiele czynników. Rodzaje ekspresów do kawy Ekspresy do kawy dzielimy na ciśnieniowe i przelewowe. Ekspresy przelewowe to urządzenia, które parzą kawę na zasadzie filtracji. Wsypana do pojemnika zmielona kawa jest zalewana za pomocą prysznica gorącą wodą, a papierowy filtr oddziela fusy od naparu, dając nam czystą, klarowną kawę. Ogromną zaletą przelewowych

Dlaczego chrapią dorośli i dzieci?

Przyczyny chrapania i sposoby na nie

Chrapanie to nie tylko dość częsta i uciążliwa przypadłość. To również poważny problem zdrowotny. Poznaj przyczyny chrapania oraz dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nim poradzić. Przyczyny chrapania Główny problem związany z chrapaniem polega na tym, że emitowany w ten sposób dźwięk bywa  dokuczliwy dla otoczenia. Według niektórych badań może on osiągać nawet 70 decybeli, podczas gdy wybudzić nas jest w stanie hałas o emisji 30 decybeli. Rzadko kiedy dźwięk ten stanowi jednak problem dla samego chrapiącego, chyba że dodatkowo cierpi on na poważniejsze zaburzenia oddechowe w czasie snu. W jaki sposób w ogóle dochodzi do tego, że

co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

pizza w warszawie

Najlepsza pizza w Warszawie – czyli, jak stolica dba o podniebienia swoich gości

W jaki najprzyjemniejszy sposób możemy poznać miasto, które zamierzamy zwiedzić lub gdzie zatrzymujemy się będąc przejazdem czy w interesach? Oczywiście smakując w jego kuchni. Odwiedzając stolicę naszego kraju, warto swoje kroki skierować do najpopularniejszego lokalu gastronomicznego, którego specjalność stanowi najlepsza pizza w Warszawie. Mowa o sieci Domino’s Pizza. Najlepsza pizza w Warszawie – czym się wyróżnia? Dlaczego właśnie pizza, a nie na przykład placki ziemniaczane czy coś ze słodkich wypieków? Tu odpowiedź jest prosta: chodzi o smak, ale i fakt, że danie to doskonale wpisuje się w potrzeby przeciętnego Polaka, który chce zjeść w miarę szybko, smacznie, stosunkowo niedrogo i

szybkowar na kuchni

Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej

garnki na drewnianym stojaku

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad. Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej.

Jak dobrać perfumy do okazji?

Dziś liczba zapachów, którymi można się skraplać, jest olbrzymia. Znajdujące się w sklepie perfumy należą do różnych rodzin zapachowych, stanowią mieszankę rozmaitych akordów o różnej trwałości, intensywności, charakterze. To właśnie dzięki temu zapachy bez trudu można dobierać do okoliczności i żonglować nimi w zależności od okazji. Aby jednak to robić poprawnie, trzeba poznać zasady zapachowego savoir vivre. Jak dobierać perfumy? Bvlgari, Dior, Chanel, Tom Ford, Carolina Herrera, DKNY-to tylko z niektóre z kultowych marek zapachów dla kobiet i mężczyzn. Ilość zapachów, które proponują kultowe domy perfumeryjne, jest tak duża, że bardzo łatwo można je dopasować nie tylko do własnych preferencji,

sok z warzyw i owoców

Soki warzywne dobre na wszystko

W okresie zimowo-wiosennym bardzo łatwo o to, żeby się przeziębić. Dlatego warto dbać o swoją odporność, zanim to nastąpi. Można łykać witaminy, ale to nie jest doskonałym rozwiązaniem. Co można więc zrobić? Warto pić soki warzywne, które dostarczą do naszego organizmu nie tylko odpowiednią dawkę witamin, ale sprawią, że będziemy także odporniejsi. Istnieje takie powiedzenie, że „człowiek jest mądry po szkodzie”. I to oczywiście prawda, którą można zastosować do wielu dziedzin naszego życia. Szczególnie do tych, które związane są ze zdrowiem. O wiele łatwiej zapobiegać chorobom, niż je później leczyć. Czy da się jednak zapobiegać przeziębieniom? Częściowo tak, a już

pokrojona pizza na talerzu

Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie? Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych

Szybko i smacznie – czyli jak gotować

Ciepły, domowy i pożywny posiłek – to ideał, który pamiętamy z czasów dzieciństwa. Wszyscy znamy znaczenie i wartość dań przygotowywanych we własnej kuchni. Jednak pośpiech, duża ilość zajęć oraz ekspresowe tempo życia sprawia, że codzienne gotowanie staje się niemałym wyzwaniem. Taka sytuacja skutkuje najczęściej sięganiem po gotowe dania lub żywieniem się w fast foodach. Na szczęście, wystarczy tylko kilka kruczków, aby gotowanie stało się czynnością super szybką i mało absorbującą. Zapasy – ratunek gdy czasu brak Gotuj na zapas – to chyba podstawowa i najważniejsza zasada na zabiegane dni. Wszystko co gotujemy, gotujemy w większej ilości czasu (zajmuje to tyle

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad.

Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej. My zajmiemy się tym pierwszym, bo gotowanie na parze to idealny sposób na połączenie smacznych posiłków z tymi zdrowymi.

gotowanie na parze fasolka szparagowa

Gotowanie na parze – od czego zacząć?

Jak sama nazwa wskazuje, gotowanie na parze jest czynnością opierającą się na prostej metodzie. Do samego przygotowania potrawy potrzeba będzie więc odpowiedniego garnka, wkładu do niego oraz pokrywki. Można też skorzystać z parowarów, ale to dodatkowe koszty, a nie każdy chce od razu inwestować w sprzęt, który później może stać nieużywany. Jeżeli jednak zabieramy się za zdrowe odżywanie, to lepiej zainwestować w odpowiednie garnki do gotowania. Dobrze wybrane będą służyły w kuchni przez całe lata, a będzie można z nich korzystać na wiele różnych sposobów.

Garnki to więc pierwsza rzecz, którą trzeba wziąć pod uwagę z momencie, kiedy zaczynam zdrowo się odżywiać. Stworzone z odpowiednich materiałów (stal nierdzewna to podstawa!) oraz pokryte dodatkową powłoką zapewniającą dłużą żywotność, to coś, co posłuży nam na całe lata. Na szczęście można obecnie kupować garnki pojedynczo, a nie w zestawach, więc wydatek nie będzie taki duży. Oczywiście można korzystać z tego, co mamy już w kuchni. Tutaj na pewno przyda się metalowy durszlak oraz duża pokrywka.

Jak gotować na parze oraz co?

Sam proces gotowania na parze jest dość prosty. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody tak, by zajmowała ona tylko część powierzchni naczynia. Im więcej jej wlejemy, tym dłużej się będzie gotowała. Należy też pamiętać, że przygotowywane w ten sposób potrawy same z siebie oddają trochę wody, więc jej duża ilość nie wpłynie dobrze na sam proces. Kiedy woda w garnku już się zagotuje, odpowiednio przygotowane potrawy umieszczamy na durszlaku lub specjalnym podajniku, a następnie przykrywany pokrywką. Czas gotowania zależy od tego, co akurat przygotowujemy.

A przygotować na parze można praktycznie wszystko. Począwszy od samych warzyw, poprzez ryby, a skończywszy na mięsach. Należy jednak pamiętać, że takie potrawy należy wcześniej odpowiednio przygotować. Warzywa powinny być pocięte na mniejsze fragmenty. Tak samo mięsa, bo inaczej będą się bardzo długo gotowały, a efekt i tak będzie niezadowalający. Kolejnym plusem gotowania na parze jest to, że większość z produktów zachowuje swoje wartości odżywcze oraz witaminy, czego nie można powiedzieć o smażeniu. Wprawdzie można już kupić patelnie, które pozwalają na smażenie bez tłuszczu, ale lepiej na początku spróbować gotowania na parze. Zdrowe gotowanie może nam się spodobać na tyle, że szybko z niego nie zrezygnujemy. I oby tak właśnie było.

O autorze

Odpowiedz