Pielęgnacja skóry pod oczami u mężczyzn powinna być elementem codziennej rutyny

Pielęgnacja skóry pod oczami u mężczyzn

Skóra wokół oczu zarówno u kobiet, jak i mężczyzn jest delikatna i bardzo cienka. Jej grubość wynosi około 0,5 mm. Dodatkowo skóra w okolicach oczu pozbawiona jest gruczołów łojowych, co pozbawia ją ochrony przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, podrażnieniami, przesuszeniem. Specyficzna budowa skóry wokół oczu wymaga specjalistycznej i wieloetapowej pielęgnacji, o której panowie często zapominają lub nie wiedzą, jak ją przeprowadzać. Też masz takie dylematy? Zobacz nasz poradnik i sprawdź najlepsze kosmetyki pod oczy dla mężczyzn. Jakie kosmetyki stosować do pielęgnacji okolic oczu? Rynek kosmetyków dla mężczyzn stale się rozwija. Dzięki temu może zaproponować panom coraz lepsze i skuteczniejsze specyfiki

 Najpopularniejsze odmiany kawy – arabica, robusta, liberica

Kawa to aromatyczny napój o specyficznym, niepowtarzalnym smaku sporządzany z palonych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Obecnie należy do najpopularniejszych używek na świecie. Zawarta w kawie kofeina pobudza ludzki organizm do działania, dodaje energii oraz poprawia sprawność psychiczną, stąd też większość osób rozpoczyna każdy dzień od filiżanki ulubionej „malej czarnej”, przygotowanej na bazie arabiki, robusty lub… liberiki. Arabica (Coffea arabica) Arabica, uznawana za wysokiej jakości kawę, jest niezwykle aromatyczna i posiada niezwykły delikatny smak. Kawa pochodzi z odmiany kawowca odkrytego w Etiopii, który rośnie najlepiej powyżej 1000 m n.p.m. i jest dość wymagający co do warunków. Optymalna temperatura uprawy musi

Ile kofeiny ma kawa z mlekiem

Ile kofeiny ma kawa i inne ciekawostki o kawie

Kawa posiada niezwykle bogaty skład, który zależy przede wszystkim od odmiany i jakości ziaren, zawierających setki różnorodnych związków. W owocach kawowca znajduje się nie tylko popularna kofeina, ale również woda, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina E, minerały (magnes, fosfor, wapń oraz potas), kwasy organiczne, fenolowe i tłuszczowe, białka, węglowodany oraz wiele innych. Kofeina w kawie Jednym z podstawowych składników kawy jest kofeina, czyli naturalny alkaloid o działaniu pobudzającym, która oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy. Została odkryta w 1819 roku przez niemieckiego chemika Friedricha Rungego. Uzyskana substancja wykazała działania o charakterze psychoaktywnym. Przeprowadzone badanie udowodniły, że kofeina w odpowiedniej

zestaw naczyń musi zawierać też garnek na makaron

Magiczny zestaw naczyń do gotowania

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Śmiało można powiedzieć, że jest jego sercem. Z tego niezwykłego, wręcz magicznego miejsca, unoszą się smakowite aromaty i powstają  w nim wyjątkowo smaczne potrawy. Pyszne jedzenie ma to do siebie, że potrafi  nie tylko rozpieścić kubki smakowe, ale też cieszyć oczy, a niekiedy przenieść  zmysłami w odległe kraje. Kulinarne czary i podróże będą znacznie łatwiejsze z odpowiednim zestawem naczyń do gotowania.  Zestaw naczyń do gotowania dla kulinarnego czarodzieja Prawdziwi kuchenni magicy potrzebują czegoś więcej niż tylko patelni i garnka (chociaż i w posiadaniu tych przedmiotów są w stanie wyczarować pyszne dania).

akademik prywatny to ciekawa opcja na czas studiów

Mieszkanie w akademiku – blaski i cienie

Po dostaniu się na wymarzony kierunek każdy świeżo upieczony student staje przed wyborem: stancja czy akademik? Domy studenckie utożsamiane są ze studenckim życiem pełnym ekscytujących przygód i poznawaniem ciekawych ludzi. To tutaj mogą zacząć się przyjaźnie lub związki na lata. Ale jak naprawdę wygląda mieszkanie w akademiku? Czy zawsze to beztroska zabawa i świetny klimat? Co z regulaminami i zasadami?  Domy studenckie Mieszkanie w akademiku kojarzy się z ciągłymi imprezami. Jest to także miejsce, gdzie za nieduże pieniądze, mieszkasz w innym mieście, często „dwa kroki” od uczelni. Możesz przeżyć tam wiele owianych legendami przygód, poznać ciekawych ludzi, łatwo wejdziesz w

warzywa odpowiednie do gotowane na parze

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Gotowanie na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest to wypróbowana metoda na pełne smaku, pożywne i zdrowe dania, które nie dość, że pięknie wyglądają i nie tracą cennych składników odżywczych, to jeszcze są niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że gotowanie na parze jest mdłe i nijakie? Nic bardziej mylnego! Przygotowywane w ten sposób potrawy są wyraziste w smaku, a do tego soczyste i sprężyste. Zachowują swój naturalny kolor i pierwotny kształt. Jak podkreślają szefowie kuchni, jest to najlepsza metoda na podkreślenie naturalnych walorów poszczególnych produktów – zwłaszcza warzyw. Ale nie tylko warzywa można przygotować na parze. Do tego idealnie nadają się

Naczynia Philipiak – opinie i zalety

Zdrowe odżywianie to nie tylko wybieranie produktów nieprzetworzonych, o niższej kaloryczności, bez dodatku soli i cukru. To także odpowiedni sposób przygotowania poszczególnych posiłków. Ideałem jest dziś gotowanie na parze oraz smażenie bez konieczności dodawania tłuszczu – niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że zdrowe i dietetyczne gotowanie to prawdziwa droga przez mękę? Nic z tych rzeczy! Mądre gotowanie to żadna filozofia czy sztuka wymagająca specjalnych umiejętności. Odkąd na rynku pojawiły się naczynia Philipiak, wszystko stało się łatwiejsze. Opinie na ich temat potwierdzają tyko, że warte są każdej wydanej złotówki. Zdrowe gotowanie zaczyna się od wyboru dobrych garnków Mądre gotowanie zaczyna się od inwestycji

Jak wybrać ekspres do kawy do domu?

Ekspres do kawy to urządzenie, które w domu pozwala nam stworzyć kawę rodem z włoskiej kawiarni. Musimy jednak wiedzieć o tym, że nie każdy ekspres do kawy sprawdzi się w domowych warunkach. Chcąc wybrać odpowiedni ekspres do kawy do domu, który posłuży nam przez lata, musimy wziąć pod uwagę wiele czynników. Rodzaje ekspresów do kawy Ekspresy do kawy dzielimy na ciśnieniowe i przelewowe. Ekspresy przelewowe to urządzenia, które parzą kawę na zasadzie filtracji. Wsypana do pojemnika zmielona kawa jest zalewana za pomocą prysznica gorącą wodą, a papierowy filtr oddziela fusy od naparu, dając nam czystą, klarowną kawę. Ogromną zaletą przelewowych

Dlaczego chrapią dorośli i dzieci?

Przyczyny chrapania i sposoby na nie

Chrapanie to nie tylko dość częsta i uciążliwa przypadłość. To również poważny problem zdrowotny. Poznaj przyczyny chrapania oraz dowiedz się, w jaki sposób można sobie z nim poradzić. Przyczyny chrapania Główny problem związany z chrapaniem polega na tym, że emitowany w ten sposób dźwięk bywa  dokuczliwy dla otoczenia. Według niektórych badań może on osiągać nawet 70 decybeli, podczas gdy wybudzić nas jest w stanie hałas o emisji 30 decybeli. Rzadko kiedy dźwięk ten stanowi jednak problem dla samego chrapiącego, chyba że dodatkowo cierpi on na poważniejsze zaburzenia oddechowe w czasie snu. W jaki sposób w ogóle dochodzi do tego, że

co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Gotowanie na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest to wypróbowana metoda na pełne smaku, pożywne i zdrowe dania, które nie dość, że pięknie wyglądają i nie tracą cennych składników odżywczych, to jeszcze są niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że gotowanie na parze jest mdłe i nijakie? Nic bardziej mylnego! Przygotowywane w ten sposób potrawy są wyraziste w smaku, a do tego soczyste i sprężyste. Zachowują swój naturalny kolor i pierwotny kształt. Jak podkreślają szefowie kuchni, jest to najlepsza metoda na podkreślenie naturalnych walorów poszczególnych produktów – zwłaszcza warzyw. Ale nie tylko warzywa można przygotować na parze. Do tego idealnie nadają się również kasze, ryż, ryby oraz chude mięso. Dlaczego warto porzucić konwencjonalne gotowanie, duszenie i smażenie na rzecz gotowania na parze?

Gotowanie na parze – więcej witamin i minerałów

W porównaniu z innymi metodami przygotowywania posiłków, gotowanie na parze pozwala zachować najwięcej cennych dla zdrowia minerałów oraz witamin, zwłaszcza nietrwałą witaminę C oraz witaminy z grupy B. Podczas tradycyjnego gotowania składniki odżywcze zostają wypłukane z produktów i razem z wodą zostają wylane do zlewu. Nie wspominając już o tym, że podczas długiego gotowania wiele witamin ulega rozpadowi, co czyni jedzenie mało wartościowym. Podczas gotowania na parze produkty nie tylko zachowują odpowiednie ilości związków odżywczych, ale także soli mineralnych. Dzięki temu smakują doskonale (szczególnie warzywa) bez konieczności dosalania ich.

gotowanie na parze warzyw i ryżu - z takich składników zrób lekkie i zdrowe papryki faszerowane

Lekko, zdrowo, dietetycznie

Żadna inna metoda przygotowywania posiłków nie jest tak dietetyczna i lekkostrawna, jak gotowanie na parze. Dlatego jeśli cierpisz na jakiekolwiek dolegliwości żołądkowe lub borykasz się z nadmiarem kilogramów, tego typu gotowanie będzie dla ciebie najlepszą opcją. Przygotowywane na parze dania są małokaloryczne i niskotłuszczowe, dzięki czemu idealnie sprawdzają się na diecie odchudzającej oraz pomagają utrzymać smukłe kształty. Warto również podkreślić, że dania, które przyrządzamy na parze nie tyko nie ociekają tłuszczem, ale także nie przesolone i przez to świetnie sprawdzają się w profilaktyce miażdżycy oraz chorób układu krążenia, jednocześnie nie powodują zatrzymywania wody w organizmie i tym samym niwelują obrzęki i opuchliznę.

Gotowanie na parze – szybko i łatwo

Dużą zaletą gotowania na parze jest również oszczędność czasu, bowiem w kilka minut jesteśmy w stanie przygotować cały posiłek złożony z kilku różnych produktów. Tego typu gotowanie nie wymaga też specjalnych umiejętności kulinarnych – jest szalenie proste, a więc dostępne dla każdego.

To ugotujesz na parze

Gotowaniu na parze mogą być poddawane rozmaite produkty spożywcze. Szczególnie dobrze sprawdzają się tu warzywa – szparagi, fasolka szparagowa, jarmuż, dynia, papryka, kalafior, brokuł, ziemniaki czy bataty. Te ostatnie potrafią zaskoczyć smakiem, stając się przyjemnie słodkie i soczyste. Na parze bez problemu ugotujesz różne rodzaje mięsa, owoce morza i ryby. Pstrąg z dodatkiem rozmarynu, który zostanie poddany takiej obróbce, będzie bardzo delikatny i soczysty. Dotyczy to też innych ryb – możesz przygotować te, które najbardziej ci smakują.

O autorze

Odpowiedz