fruktoza owoce na talerzu

Nietolerancja fruktozy – owoce potrafią czasem zaszkodzić

Nietolerancja fruktozy nie jest często omawianym zjawiskiem, ale mimo wszystko dość powszechnym. Czasem można nawet nie wiedzieć, że choruje się na podobne schorzenie, dlatego warto wiedzieć więcej o objawach, ale także i o samej diecie fruktozowej. Ta może nam bardzo pomóc, a wcale nie oznacza wielkich zmian w jadłospisie. Fruktoza w owocach – o co chodzi? Zacznijmy od samych podstaw, czyli tego, czym w rzeczywistości jest fruktoza. To po prostu cukier, który występuje w owocach. Stąd też sama jego nazwa (fructus to owoc), choć fruktoza znajduje się nie tylko w owocach. Znajdziemy ją także w warzywach. Występuje m.in. w pomidorach,

Wiosenne porządki w szafie – co zrobić z ubraniami, których już nie nosisz?

Nadchodząca wiosna stanowi doskonalą okazję, aby przeprowadzić generalne porządki w całym domu. Chętnie myjemy okna, trzepiemy dywany, wietrzymy pomieszczenia i zaglądamy do szafy w poszukiwaniu garderoby idealnej na cieplejsze dni. Często wówczas okazuje się, że w naszej szafie zalegają ubrania, których nie nosimy już od wielu lat. W takiej sytuacji pora odstawić sentymenty na bok i pozbyć się niepotrzebnych elementów garderoby! Segregacja w szafie Zdecydowana większość kobiet uwielbia swoje ubrania i nie potrafi się z nimi rozstać. Poszczególne elementy garderoby, często w bardzo dobrym stanie, wiążą się z różnymi wspomnieniami i stanowią pewnego rodzaju pamiątkę. Poza tym moda wraca co

Jak zaplanować remont kuchni?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu. Śmiało można stwierdzić, że jest ona jego sercem. Osoby, które przygotowują posiłki dla wszystkich domowników i te, których pasją jest gotowanie spędzają w niej mnóstwo czasu. Dlatego też to pomieszczenie musi być miejscem funkcjonalnym i przyjemnym. Jeśli urządzamy lub remontujemy mieszkanie musimy wiedzieć, jak zaplanować remont kuchni, aby poszedł on sprawnie i szybko. Od czego zacząć remont kuchni? Remont kuchni należy zacząć od gruntownych przemyśleń, głównie tych dotyczących funkcjonalności i użyteczności. Musimy dobrze się zastanowić, jakie sprzęty i rozwiązania będą nam potrzebne. Układ i wysokość blatów, pojemność szafek i szuflad, ulokowanie sprzętu

dekoracje wielkanocne - kurczaczek i królik

Dekoracje wielkanocne, czyli świąteczny wystrój domu

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych świąt w tradycji chrześcijańskiej. Kojarzy się przede wszystkim z radością, wiosną, rodzinnym malowaniem pisanek, święceniem pokarmów, strojeniem Grobu Pańskiego, dzieleniem się jajkiem oraz śmigusem-dyngusem. Niezwykłą atmosferę w okresie Świąt Wielkanocnych tworzą w domu różnorodne, kolorowe dekoracje wielkanocne. Nieodłącznym elementem Wielkanocy są oryginalne stroiki, pisanki, plecione koszyczki, zajączki czy imponujące dekoracje, które podkreślą szczególną atmosferę świąt. Stroiki wielkanocne W centralnym punkcie każdego stołu wielkanocnego, przy którym gromadzi się cała rodzina, powinien znaleźć się stroik. Stanowi on prostą, a przy tym kolorową i efektowną ozdobę. Podstawę stroików dostępnych na rynku stanową okrągłe wieńce, do których

fotografia - nauka

Jak robić dobre zdjęcia?

Robić zdjęcia każdy może, jednak już nie każdy wie jak robić je dobrze. Rozpoczynając swoją przygodę z aparatem fotograficznym, warto poznać podstawowe zasady dotyczące wykonywania zdjęć. Początkowo nasze prace będą poprawne, a wraz z upływem czasu i intensywnym treningiem obok naszych fotografii nikt nie przejdzie obojętnie. Tekst kierujemy głównie do osób, które pragną uczyć się trudnej ale jakże pięknej i wspaniałej sztuki fotografii,  profesjonalistów natomiast zachęcamy do podzielania się swoją cenną wiedzą. Zadbaj o sprzęt fotograficzny Aby aparat, obiektywy, ładowarki, statyw i inne akcesoria posłużyły nam niezawodnie przez długie lata musimy o nie dbać w odpowiedni sposób. Profesjonalny fotograf dba

sód zawartość w warzywach

Sód w diecie – skutki niedoboru i nadmiaru

Sód w diecie to temat rzeka. Z jednej strony wiemy już, że sód jako pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w kontekście regulacji gospodarki wodnej. Z drugiej zaś tak dużo mówi się o niekorzystnych skutkach jego nadmiaru. Jak to jest z tym sodem – szkodzi, czy może jednak nie? Sód i jego rola w organizmie Mimo pewnych wad, sód jest niezbędnym pierwiastkiem, a jego niedobór może być równie szkodliwy co nadmiar. Najważniejszą rolą sodu w organizmie jest regulacja ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, w tym krwi. Poza tym sód uczestniczy w prawidłowych procesach przepuszczalności błon komórkowych, przewodnictwa nerwowego i

Jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie?

Witaminy to ten rodzaj składników odżywczych, których powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi w ciągu całego roku – w postaci suplementów lub naturalnie. Jednak to zimą potrzebujemy ich w szczególności. Dlaczego i jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie oraz gdzie ich szukać? Jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie i dlaczego musimy pamiętać o suplementacji? Zima to wyjątkowo trudny czas dla naszego organizmu. Krótkie dni, zmienne temperatury, a do tego spowolniony metabolizm skutkujący niechęcią do jakiejkolwiek aktywności fizycznej oraz niezbyt zdrowa dieta, powodują, że nasza odporność zarówno fizyczna, jak i psychiczna znacząco spada. W efekcie stajemy się łatwymi ofiarami dla obecnych

szybkowar na kuchni

Duży garnek idealny do gotowania na parze – jak kupić ten najlepszy?

Gotowanie na parze to ostatnio dość popularny trend, promowany przez miłośników zdrowego stylu życia. Aby móc przekonać się o jego prozdrowotnych właściwościach, warto wyposażyć swoją kuchnię w odpowiednie akcesoria. Wśród nich powinny znaleźć się m.in. duży garnek oraz specjalna nakładka, czyli sito do gotowania na parze. Podpowiadamy, w jaki sposób kupić te najlepsze i najtrwalsze naczynia i akcesoria. Duży garnek idealny do gotowania na parze – zalety jego posiadania Jest wiele zalet gotowania na parze. Przygotowane w ten sposób potrawy: mają więcej składników odżywczych, zawierają mniej kalorii, mają lepszy smak i aromat, są pożywne i sycące. Dlatego warto zastanowić się

Garderoba w małym mieszkaniu

Garderoba jako osobne pomieszczenie w domu to marzenie niejednej kobiety. Posiadając ją, zdecydowanie łatwiej dbać o ład i porządek w swoich ubraniach i obuwiu, można też przechowywać je we właściwy sposób. Niestety, często ogranicza nas mały metraż mieszkania, w wyniku czego garderoba wciąż pozostaje jedynie w sferze marzeń. Czy jest jakiś sposób na to, by pomimo posiadania niedużego mieszkania w bloku, stworzyć własną garderobę? Garderoba w formie dużej szafy Chcąc znaleźć miejsce na garderobę w niewielkim mieszkaniu, należy iść na pewne kompromisy. Jeżeli nie jesteśmy w stanie poświęcić na jej aranżację osobnego pomieszczenia, postarajmy się zaadaptować na ten cel fragment

suszarka do ubrań - pralnia

Suszarka do ubrań – rodzaje i funkcje

Suszarka do ubrań to urządzenie, które zdobywa coraz większą popularność. Dzięki niemu nie potrzebujemy dodatkowej przestrzeni na suszarki tradycyjne oraz nie musimy czekać kilku dobrych godzin, aż pranie wyschnie. Co trzeba wiedzieć o suszarkach bębnowych? Jakie są ich najważniejsze funkcje? A może planujesz zakup, ale nie wiesz, na jaki model się zdecydować? Dzisiaj postaram się przedstawić najważniejsze cechy tego sprzętu! Rodzaje suszarek do ubrań Zacznijmy od tego, jakie są rodzaje suszarek do ubrań. Warto wiedzieć, jak działa dane urządzenie, by dokonać najlepszego wyboru. Na rynku dostępne są: Suszarka kondensacyjna – to model, który nie wymaga podłączenia do wentylacji. Woda, która

Gotowanie na parze dla dziecka – dlaczego warto?

Smażenie bez tłuszczu, spożywanie nieprzetworzonego jedzenia, rezygnacja z cukru, gotowanie w małej ilości wody – to kodeks, którym zazwyczaj kierują się ludzie będący na diecie odchudzającej. Ale czy faktycznie zdrowe gotowanie, takie jak gotowanie na parze, zarezerwowane jest tylko dla tych, którzy chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy? Niekoniecznie. Tego typu gotowanie polecane jest każdemu, kto chce dbać o dobre samopoczucie. Co więcej – w sposób szczególny polecane jest maluszkom. Niestety, zbyt rzadko mówi się na ten temat. A przecież w momencie, kiedy malec zaczyna zjadać coś więcej niż tylko mleko, obowiązkiem każdego rodzica jest zadbanie o jego właściwe, a więc zdrowe i pełnowartościowe odżywianie. Dlaczego gotowanie na parze dla dziecka to taki dobry pomysł? Co warto przygotować dziecku na parze? O tym poniżej.

Gotowanie na parze – zdrowie zawarte w witaminach

Układ pokarmowy dziecka jest niezwykle delikatny i wymaga specjalnej troski. Nie wszystko, co jemy my dorośli, nadaje się dla dziecka. Maluszki, zwłaszcza te na etapie rozszerzania diety i poznawania nowych smaków, powinny otrzymywać lekkostrawne posiłki. Dostępne na rynku słoiczki dla dzieci może i są dobrym rozwiązaniem, ale nie każdy rodzic chce się na nie decydować. Poza tym jest to dość kosztowny wydatek i długofalowo nie zdaje egzaminu.

Gotowanie na parze jest doskonałą alternatywą dla dań ze słoiczka. Potwierdzają to dietetycy oraz lekarze pediatrzy. To szansa na szybkie, a przede wszystkim zdrowe gotowanie oraz gwarancja, że przygotowane warzywa czy mięso będą miękkie i delikatne, co w przypadku dzieci ma istotne znaczenie. To również szansa na zachowanie wszystkich wartości odżywczych w potrawie, zwłaszcza tak ważnych w rozwoju dziecka witamin. Musisz wiedzieć, że gotowanie na parze (w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem w dużej ilości wody) pozwala zachować około 70% witaminy C, prawie połowę cennego potasu z ziemniaków oraz 20% żelaza ze szpinaku i 20% kwasu foliowego z brokułów. Taki rodzaj obróbki jedzenia sprawia, że jest ono pozbawione tłuszczu i tym samym staje się bardziej lekkostrawne, co ma ogromne znaczenie w przypadku wrażliwego układu trawiennego maluszka.

Gotowanie na parze to dobra metoda na rozszerzenie diety dziecka o pełnowartościowe i lekkie warzywa

Gotowanie na parze – zdrowie dla dziecka, oszczędność czasu dla mamy

Gotowanie na parze to zdrowe gotowanie. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. A czy wiesz, że przygotowując w ten sposób posiłki dla swojego dziecka możesz oszczędzić naprawdę sporo cennego czasu? Pełnowartościowy obiad możesz mieć już w zaledwie kilka minut, a nie w godzinę czy dwie. Wybierając naczynia do gotowania na parze, których można używać w systemie wieżowym, za jednym razem ugotujesz posiłek składający się z kilku różnych potraw. To niesamowita wygoda!

Zdrowe gotowanie – co ugotować dziecku na parze?

Rozszerzając dietę dziecka, zazwyczaj zaczyna się od marchewki. Ta przygotowana na parze charakteryzuje się delikatnością i jako element zmieniający dietę sprawdzi się doskonale. Z czasem można włączać kolejne warzywa, m.in. pietruszkę, brokuły, szpinak, ziemniaki. Mniej więcej od 8 miesiąca wskazane będzie uzupełnienie diety o pierwsze porcje mięsa. Tutaj również warto postawić na gotowanie na parze. W ten sposób z powodzeniem przygotujesz chudy drób, jak również cielęcinę.

 

O autorze

Odpowiedz