co-living

Co-living dla studenta – czyli jak ułatwić sobie start w dorosłość?

Każdej decyzji o podjęciu studiów – czy to w rodzimej, czy obcej miejscowości – niemal zawsze towarzyszy dylemat dotyczący tego, gdzie zamieszkać na czas nauki. Rozwiązań jest wiele – od wspólnego wynajmu mieszkania, przez indywidualną stancję po akademik. Jeśli jednak stawiamy głównie na swoją przyszłość i traktujemy studia, jak start w dorosłość, powinniśmy rozważyć zupełnie inną opcję. Jest nią tzw. co-living. Co to takiego i jakie zalety ze sobą niesie? Kto nie powinien się nim interesować, a dla kogo jest najlepsze wyjście? Co-living co to jest i na czym polega? Kolebką tej specyficznej formy wynajmu są Stany Zjednoczone oraz Wielka

pizza w warszawie

Najlepsza pizza w Warszawie – czyli, jak stolica dba o podniebienia swoich gości

W jaki najprzyjemniejszy sposób możemy poznać miasto, które zamierzamy zwiedzić lub gdzie zatrzymujemy się będąc przejazdem czy w interesach? Oczywiście smakując w jego kuchni. Odwiedzając stolicę naszego kraju, warto swoje kroki skierować do najpopularniejszego lokalu gastronomicznego, którego specjalność stanowi najlepsza pizza w Warszawie. Mowa o sieci Domino’s Pizza. Najlepsza pizza w Warszawie – czym się wyróżnia? Dlaczego właśnie pizza, a nie na przykład placki ziemniaczane czy coś ze słodkich wypieków? Tu odpowiedź jest prosta: chodzi o smak, ale i fakt, że danie to doskonale wpisuje się w potrzeby przeciętnego Polaka, który chce zjeść w miarę szybko, smacznie, stosunkowo niedrogo i

szybkowar na kuchni

Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej

garnki na drewnianym stojaku

Gotowanie na parze – jak zacząć?

Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad. Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej.

Jak dobrać perfumy do okazji?

Dziś liczba zapachów, którymi można się skraplać, jest olbrzymia. Znajdujące się w sklepie perfumy należą do różnych rodzin zapachowych, stanowią mieszankę rozmaitych akordów o różnej trwałości, intensywności, charakterze. To właśnie dzięki temu zapachy bez trudu można dobierać do okoliczności i żonglować nimi w zależności od okazji. Aby jednak to robić poprawnie, trzeba poznać zasady zapachowego savoir vivre. Jak dobierać perfumy? Bvlgari, Dior, Chanel, Tom Ford, Carolina Herrera, DKNY-to tylko z niektóre z kultowych marek zapachów dla kobiet i mężczyzn. Ilość zapachów, które proponują kultowe domy perfumeryjne, jest tak duża, że bardzo łatwo można je dopasować nie tylko do własnych preferencji,

sok z warzyw i owoców

Soki warzywne dobre na wszystko

W okresie zimowo-wiosennym bardzo łatwo o to, żeby się przeziębić. Dlatego warto dbać o swoją odporność, zanim to nastąpi. Można łykać witaminy, ale to nie jest doskonałym rozwiązaniem. Co można więc zrobić? Warto pić soki warzywne, które dostarczą do naszego organizmu nie tylko odpowiednią dawkę witamin, ale sprawią, że będziemy także odporniejsi. Istnieje takie powiedzenie, że „człowiek jest mądry po szkodzie”. I to oczywiście prawda, którą można zastosować do wielu dziedzin naszego życia. Szczególnie do tych, które związane są ze zdrowiem. O wiele łatwiej zapobiegać chorobom, niż je później leczyć. Czy da się jednak zapobiegać przeziębieniom? Częściowo tak, a już

pokrojona pizza na talerzu

Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie? Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych

Szybko i smacznie – czyli jak gotować

Ciepły, domowy i pożywny posiłek – to ideał, który pamiętamy z czasów dzieciństwa. Wszyscy znamy znaczenie i wartość dań przygotowywanych we własnej kuchni. Jednak pośpiech, duża ilość zajęć oraz ekspresowe tempo życia sprawia, że codzienne gotowanie staje się niemałym wyzwaniem. Taka sytuacja skutkuje najczęściej sięganiem po gotowe dania lub żywieniem się w fast foodach. Na szczęście, wystarczy tylko kilka kruczków, aby gotowanie stało się czynnością super szybką i mało absorbującą. Zapasy – ratunek gdy czasu brak Gotuj na zapas – to chyba podstawowa i najważniejsza zasada na zabiegane dni. Wszystko co gotujemy, gotujemy w większej ilości czasu (zajmuje to tyle

drugie śniadanie w pracy

W co zapakować drugie śniadanie?

Drugie śniadanie to najbardziej zaniedbany przez Polaków posiłek. Często zapomniany, pomijany i lekceważony – a przecież nasze mamy nigdy nie wypuszczały nas z domu bez pożywnej kanapki w tornistrze! Brak czasu, szybkie tempo życia i mnogość przekąsek w automatach i zakładowych sklepikach spowodowała, że na chwilę odeszła do lamusa tradycja przynoszenia sobie zdrowych, domowych posiłków do pracy lub szkoły. W końcu, o ileż prościej chwycić w biegu słodkiego, czekoladowego batona i zagryźć go hamburgerem z fastfoodowej sieciówki. Na szczęście zwyczaj ten pomału się odradza. Dzięki modnemu trendowi wywodzącymi się wprost z Japonii – bento – zaczęliśmy zabierać ze sobą kolorowe,

rodzaje cardio

Trening cardio – co ćwiczyć na siłowni

Zima w pełni, ale to wcale nie zwalnia nas z dbania o formę i zgrabną sylwetkę. Wręcz przeciwnie. To właśnie teraz jest idealny moment, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub poprawić wygląd poszczególnych partii ciała. Zastanawiasz się jaką formę treningów obrać? Postaw na cardio! Okazuje się bowiem, że jest ono jedną z najbardziej efektywnych metod przyspieszania spalania tkanki tłuszczowej. Cardio skutecznie wysmukla całe ciało, a jednocześnie pomaga rozwinąć mięśnie i dzięki temu „robi” zgrabne nogi, kształtne biodra i płaski brzuch.

Garnki Philipiak – z miłości do zdrowego gotowania

Kocham świadome gotowanie. Co to oznacza? Dokładnie to, że zwracam uwagę na wszystko, co wkładam do garnka, a przede wszystkim, w jaki sposób przygotowuję poszczególne posiłki. Efekt tych działań zawsze ma być taki: moje potrawy muszą być zdrowe, lekkie, pełne wartości odżywczych i smaczne. Nie jest tajemnicą, że garnek garnkowi nierówny. Te, którymi dysponowały nasze mamy – głównie emaliowanie, nie należą do najzdrowszych. Dlatego, jeśli to tylko możliwe, powinniśmy zamienić je na modele wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej. Przykładem są tu garnki Philipiak. Mój numer jeden i chyba największa miłość ostatnich czasów.

Philipiak garnki – jakość przede wszystkim

Mało osób zwraca uwagę na to, w czym gotuje. Tymczasem, co potwierdza wiele badań, naczynia do gotowania mają istotny wpływ nie tylko na jakość przygotowywanych potraw, ale także na ich aromat i smak. Dobrej jakości garnki to w dzisiejszych czasach niezbędny element dla każdego miłośnika zdrowego stylu życia, a przede wszystkim zdrowego odżywiania się. Jeśli każdy swój posiłek musisz suto doprawiać to znak, że z Twoimi garnkami jest coś nie tak. Dobre naczynia do gotowania pomagają zachować naturalny smak warzyw i innych produktów potrzebnych do przyrządzenia obiadu czy kolacji. Naprawdę dobre garnki pozwolą ci gotować BEZ SOLI, a gotowe dania będą zachwycać smakiem! Takimi garnkami są np. te, oferowane przez markę Philipiak. Wiem, że zaraz niektórzy powiedzą, że nie należą one do najtańszych. Racja, ale koszt zakupu garnków szybko się zwraca. Chociażby przez to, że gotujemy ekonomicznie, oszczędzając prąd. Poza tym, nie musimy od razu kupować całych zestawów. Zacznijmy od jednego garnka i stopniowo inwestujmy w te, z których korzystamy najczęściej.

garnek do makaronu philipiak

źródło: www.philipiaknaczynia.pl

W czym tkwi wyjątkowość naczyń Philipiak?

Według mnie zalet jest całe mnóstwo. Nie będę tu wymieniać wszystkich, ale skupię się na tych najważniejszych. Zacznijmy od materiału, a więc stali szlachetnej. Nie dość, że wygląda przepięknie, to także jest materiałem, który z upływem czasu nie odkształca się i zachowuje swoje cenne właściwości. Co dalej? Akutermiczne dno. Brzmi trochę oryginalnie, a wszystko skupia się na tym, że w trakcie gotowania potrawy nie tracą na jakości, nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne, a wszelkie materiały szkodliwe dla organizmu, nie przedostają się do pożywienia. Dla mnie, alergiczki, ważne jest również to, że garnki Philipiak są antyalergiczne. O tym, że są także energooszczędne wspomniałam już wcześniej. Dodam jeszcze tylko, że są także uniwersalne, gdyż można je stosować zarówno na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych, a także w piekarnikach. Jeśli do tego wszystkiego dodam jeszcze, że Philipiak oferuje naczynia, które zapewniają zdrowsze i mniej kaloryczne dania niż te przyrządzane w konwencjonalny sposób, to chyba będziemy mieli ogólny obraz tych cudeniek. O wyglądzie i designie nie będę się rozpisywać, bo wystarczy tylko rzucić okiem na produktu marki i wszystko jest już wiadome.

naczynia philipiak

Gotuj na parze z Philipiakiem!

Cenisz sobie dietę lekkostrawną? A może jesteś na diecie i chcesz przygotowywać delikatne dania o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii? Postaw na gotowanie na parze. Ten sposób przygotowywania potraw jest szalenie zdrowy i cieszy się ogromnym powodzeniem wśród społeczności „fit”. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że o ile podczas tradycyjnego gotowania większość cennych składników odżywczych przedostaje się do wody i w ten sposób tracimy to, co najcenniejsze, o tyle podczas gotowania na parze wszystkie wartościowe składniki odżywcze zostają w naszych potrawach. Gotowanie na parze nie wymaga użycia ani soli ani żadnych tłuszczów. Wszystkie posiłki są więc bardzo mało kaloryczne, a co za tym idzie, dietetyczne. W ofercie marki Philipiak znajdziemy specjalny garnek do gotowania na parze. Genialnym rozwiązaniem jest też parowar, dzięki któremu można przygotować obiad złożony z kilku dań. I to wszystko za jednym razem!

O autorze

Odpowiedz