Ekspres ciśnieniowy – rodzaje kawy i napojów

rodzaje kawy

Współczesne ekspresy do kawy to wielozadaniowe urządzenia, które za jednym dotknięciem i w minutę potrafią zaparzyć przepyszną kawę. A właściwie “przepyszne kawy”, bo chodzi o różne rodzaje kawy – od mocnego espresso, po słodkie, pełne mlecznej pianki cappuccino. Aby jednak każda kawa dobrze smakowała, musi być najwyższej jakości i dobrze przechowywana.

 rodzaje kawy

Jaką kawę najczęściej wybieramy?

Gdy wejdziemy do sklepu spożywczego na półce znajdziemy spory wybór kaw. Najczęściej jednak sięgamy po kawę rozpuszczalną albo mieloną, kompletnie nie zwracając uwagi na to, z jakich ziaren powstała, ani czy faktycznie ma dobry smak i aromat. Stawiamy na to, co można szybko zalać i wypić przed wyjściem z domu. No dobrze, rano mamy mało czasu, więc nie rozkoszujemy się smakiem. Po południu jednak albo w weekend, lepiej użyć smacznej kawy do ekspresu ciśnieniowego i zaparzyć ją tak, jak najbardziej lubimy.

Rodzaje kawy do ekspresów z młynkiem

Ekspresy ciśnieniowe mogą działać na różne sposoby. Najdroższymi modelami są te, do których kawa musi być ziarnista. Ekspresy takie automatycznie ją mielą i zaparzają tylko taką ilość mielonej kawy, jakiej sobie w danej chwili życzymy. Kawa taka jest niezwykle aromatyczna, ale ekspresy te mają trzy wady – robią bardzo dużo hałasu, zajmują bardzo dużo miejsca w kuchni oraz ich cena przekracza możliwości finansowe przeciętnej rodziny.

 rodzaje kawy

Kawa w kapsułce

Może dlatego tak dużym powodzeniem cieszą się ekspresy ciśnieniowe na kapsułki. Ich cena jest przystępna, a wymiary niezwykle małe, dlatego każdy znajdzie w kuchni miejsce, by go postawić. Kawa do ekspresu ciśnieniowego na kapsułki pakowana jest w paczuszki przypominające duże naparstki. W każdej kapsułce znajduje się konkretny rodzaj kawy, którą można zaparzyć w kilka sekund. Wkładamy tylko kapsułkę, sprawdzamy, czy w zbiorniku jest woda i włączamy przycisk. W ten sposób możemy rano wypić dobrą kawę i to gotową “na już”. Lepiej więc odejść od wysoko przetworzonych kaw rozpuszczalnych, bo nawet najdroższa nie będzie tak dobra, jak kawa przygotowana pod wysokim ciśnieniem z mielonych ziaren.

Dodaj komentarz