fruktoza owoce na talerzu

Nietolerancja fruktozy – owoce potrafią czasem zaszkodzić

Nietolerancja fruktozy nie jest często omawianym zjawiskiem, ale mimo wszystko dość powszechnym. Czasem można nawet nie wiedzieć, że choruje się na podobne schorzenie, dlatego warto wiedzieć więcej o objawach, ale także i o samej diecie fruktozowej. Ta może nam bardzo pomóc, a wcale nie oznacza wielkich zmian w jadłospisie. Fruktoza w owocach – o co chodzi? Zacznijmy od samych podstaw, czyli tego, czym w rzeczywistości jest fruktoza. To po prostu cukier, który występuje w owocach. Stąd też sama jego nazwa (fructus to owoc), choć fruktoza znajduje się nie tylko w owocach. Znajdziemy ją także w warzywach. Występuje m.in. w pomidorach,

Wiosenne porządki w szafie – co zrobić z ubraniami, których już nie nosisz?

Nadchodząca wiosna stanowi doskonalą okazję, aby przeprowadzić generalne porządki w całym domu. Chętnie myjemy okna, trzepiemy dywany, wietrzymy pomieszczenia i zaglądamy do szafy w poszukiwaniu garderoby idealnej na cieplejsze dni. Często wówczas okazuje się, że w naszej szafie zalegają ubrania, których nie nosimy już od wielu lat. W takiej sytuacji pora odstawić sentymenty na bok i pozbyć się niepotrzebnych elementów garderoby! Segregacja w szafie Zdecydowana większość kobiet uwielbia swoje ubrania i nie potrafi się z nimi rozstać. Poszczególne elementy garderoby, często w bardzo dobrym stanie, wiążą się z różnymi wspomnieniami i stanowią pewnego rodzaju pamiątkę. Poza tym moda wraca co

Jak zaplanować remont kuchni?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu. Śmiało można stwierdzić, że jest ona jego sercem. Osoby, które przygotowują posiłki dla wszystkich domowników i te, których pasją jest gotowanie spędzają w niej mnóstwo czasu. Dlatego też to pomieszczenie musi być miejscem funkcjonalnym i przyjemnym. Jeśli urządzamy lub remontujemy mieszkanie musimy wiedzieć, jak zaplanować remont kuchni, aby poszedł on sprawnie i szybko. Od czego zacząć remont kuchni? Remont kuchni należy zacząć od gruntownych przemyśleń, głównie tych dotyczących funkcjonalności i użyteczności. Musimy dobrze się zastanowić, jakie sprzęty i rozwiązania będą nam potrzebne. Układ i wysokość blatów, pojemność szafek i szuflad, ulokowanie sprzętu

dekoracje wielkanocne - kurczaczek i królik

Dekoracje wielkanocne, czyli świąteczny wystrój domu

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych i najpiękniejszych świąt w tradycji chrześcijańskiej. Kojarzy się przede wszystkim z radością, wiosną, rodzinnym malowaniem pisanek, święceniem pokarmów, strojeniem Grobu Pańskiego, dzieleniem się jajkiem oraz śmigusem-dyngusem. Niezwykłą atmosferę w okresie Świąt Wielkanocnych tworzą w domu różnorodne, kolorowe dekoracje wielkanocne. Nieodłącznym elementem Wielkanocy są oryginalne stroiki, pisanki, plecione koszyczki, zajączki czy imponujące dekoracje, które podkreślą szczególną atmosferę świąt. Stroiki wielkanocne W centralnym punkcie każdego stołu wielkanocnego, przy którym gromadzi się cała rodzina, powinien znaleźć się stroik. Stanowi on prostą, a przy tym kolorową i efektowną ozdobę. Podstawę stroików dostępnych na rynku stanową okrągłe wieńce, do których

fotografia - nauka

Jak robić dobre zdjęcia?

Robić zdjęcia każdy może, jednak już nie każdy wie jak robić je dobrze. Rozpoczynając swoją przygodę z aparatem fotograficznym, warto poznać podstawowe zasady dotyczące wykonywania zdjęć. Początkowo nasze prace będą poprawne, a wraz z upływem czasu i intensywnym treningiem obok naszych fotografii nikt nie przejdzie obojętnie. Tekst kierujemy głównie do osób, które pragną uczyć się trudnej ale jakże pięknej i wspaniałej sztuki fotografii,  profesjonalistów natomiast zachęcamy do podzielania się swoją cenną wiedzą. Zadbaj o sprzęt fotograficzny Aby aparat, obiektywy, ładowarki, statyw i inne akcesoria posłużyły nam niezawodnie przez długie lata musimy o nie dbać w odpowiedni sposób. Profesjonalny fotograf dba

sód zawartość w warzywach

Sód w diecie – skutki niedoboru i nadmiaru

Sód w diecie to temat rzeka. Z jednej strony wiemy już, że sód jako pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w kontekście regulacji gospodarki wodnej. Z drugiej zaś tak dużo mówi się o niekorzystnych skutkach jego nadmiaru. Jak to jest z tym sodem – szkodzi, czy może jednak nie? Sód i jego rola w organizmie Mimo pewnych wad, sód jest niezbędnym pierwiastkiem, a jego niedobór może być równie szkodliwy co nadmiar. Najważniejszą rolą sodu w organizmie jest regulacja ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, w tym krwi. Poza tym sód uczestniczy w prawidłowych procesach przepuszczalności błon komórkowych, przewodnictwa nerwowego i

Jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie?

Witaminy to ten rodzaj składników odżywczych, których powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi w ciągu całego roku – w postaci suplementów lub naturalnie. Jednak to zimą potrzebujemy ich w szczególności. Dlaczego i jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie oraz gdzie ich szukać? Jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie i dlaczego musimy pamiętać o suplementacji? Zima to wyjątkowo trudny czas dla naszego organizmu. Krótkie dni, zmienne temperatury, a do tego spowolniony metabolizm skutkujący niechęcią do jakiejkolwiek aktywności fizycznej oraz niezbyt zdrowa dieta, powodują, że nasza odporność zarówno fizyczna, jak i psychiczna znacząco spada. W efekcie stajemy się łatwymi ofiarami dla obecnych

szybkowar na kuchni

Duży garnek idealny do gotowania na parze – jak kupić ten najlepszy?

Gotowanie na parze to ostatnio dość popularny trend, promowany przez miłośników zdrowego stylu życia. Aby móc przekonać się o jego prozdrowotnych właściwościach, warto wyposażyć swoją kuchnię w odpowiednie akcesoria. Wśród nich powinny znaleźć się m.in. duży garnek oraz specjalna nakładka, czyli sito do gotowania na parze. Podpowiadamy, w jaki sposób kupić te najlepsze i najtrwalsze naczynia i akcesoria. Duży garnek idealny do gotowania na parze – zalety jego posiadania Jest wiele zalet gotowania na parze. Przygotowane w ten sposób potrawy: mają więcej składników odżywczych, zawierają mniej kalorii, mają lepszy smak i aromat, są pożywne i sycące. Dlatego warto zastanowić się

Garderoba w małym mieszkaniu

Garderoba jako osobne pomieszczenie w domu to marzenie niejednej kobiety. Posiadając ją, zdecydowanie łatwiej dbać o ład i porządek w swoich ubraniach i obuwiu, można też przechowywać je we właściwy sposób. Niestety, często ogranicza nas mały metraż mieszkania, w wyniku czego garderoba wciąż pozostaje jedynie w sferze marzeń. Czy jest jakiś sposób na to, by pomimo posiadania niedużego mieszkania w bloku, stworzyć własną garderobę? Garderoba w formie dużej szafy Chcąc znaleźć miejsce na garderobę w niewielkim mieszkaniu, należy iść na pewne kompromisy. Jeżeli nie jesteśmy w stanie poświęcić na jej aranżację osobnego pomieszczenia, postarajmy się zaadaptować na ten cel fragment

suszarka do ubrań - pralnia

Suszarka do ubrań – rodzaje i funkcje

Suszarka do ubrań to urządzenie, które zdobywa coraz większą popularność. Dzięki niemu nie potrzebujemy dodatkowej przestrzeni na suszarki tradycyjne oraz nie musimy czekać kilku dobrych godzin, aż pranie wyschnie. Co trzeba wiedzieć o suszarkach bębnowych? Jakie są ich najważniejsze funkcje? A może planujesz zakup, ale nie wiesz, na jaki model się zdecydować? Dzisiaj postaram się przedstawić najważniejsze cechy tego sprzętu! Rodzaje suszarek do ubrań Zacznijmy od tego, jakie są rodzaje suszarek do ubrań. Warto wiedzieć, jak działa dane urządzenie, by dokonać najlepszego wyboru. Na rynku dostępne są: Suszarka kondensacyjna – to model, który nie wymaga podłączenia do wentylacji. Woda, która

Domowa pizza, czyli jak zrobić coś po swojemu

Domowa pizza to jedno z tych dań, które wprawdzie wymaga od nas trochę nakładów pracy, ale także może przynieść zaskakujące połączenie smaków. Owszem, nie zawsze taki posiłek musi nam wyjść dobrze za pierwszym razem, ale warto spróbować swoich sił. W końcu mówimy tutaj o jednym z najpopularniejszych dań na świecie, więc czemu nie spróbować zrobić go samemu?

Domowa pizza krok po kroku

Istnieje wiele doskonałych pizzerii, które dowiozą nam pizzę do domu i to bardzo szybko. Możemy w takich restauracjach zamówić niemal dowolny rodzaj pizzy. To szybki i całkiem niedrogie rozwiązanie, a szczególnie wtedy, kiedy nie ma się czasu na to, by spędzać go w kuchni. Jednak by poznać pizzę z zupełnie innej strony, należy spróbować wykonać ją samodzielnie. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele, choć może być to czasochłonne. Szczególnie wtedy, kiedy robimy coś takiego po raz pierwszy. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i być dla siebie wyrozumiałym.

Przepis na domową pizzę

Jaki jest więc sprawdzony przepis na pizzę? Nie ma jednego, cudownego przepisu na to, by domowa pizza wyszła idealnie. Dużo zależy bowiem od dodatków, które się na nią położy. Jednak najważniejsze jest ciasto. Dobrze wyrobione i z odpowiednich składników sprawi, że nasza domowa pizza będzie idealna. Od czego więc zacząć? Potrzebujemy pół kilograma mąki, najlepiej typu 00 specjalnie przeznaczonego do pizzy, a do tego około 200 gramów mąki pszennej, która posłuży do podsypywania st. Do tego 4,5 grama drożdży suchych, 50 gramów cukru. Kolejnymi produktami będą oliwa z oliwek (50 mililitrów), sól (2,5 grama) oraz woda (około 300 mililitrów). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie wyrabiamy z nich ciasto. Trzeba dość mocno się do tego procesu przyłożyć i dbać o to, by wszystko było równo odmierzone, a dodatkowo ciasto dobrze wyrobione.

Zrobiłeś domową pizzę? Nie zapomnij jej pięknie podać!

Ciasto na pizzę musi wyrosnąć!

Kiedy ciasto będzie już przez nas wyrobione, musi swoje odczekać. Najlepiej zostawić je w ciepłym miejscu na około 40 minut, a następnie dodatkowo przykryć ściereczką. Kiedy już ciasto wyrośnie, można zabrać się za robienie domowej pizzy. Trzeba je jednak jeszcze raz wyrobić, czyli pougniatać, a dodatkowo podsypać mąką. Teraz ciasto można podzielić, a w tym przypadku, wyjdzie z tego aż sześć sztuk pizzy. Tworzymy kulę z ciasta, a następnie rozwałkowujemy je i tworzymy spód do pizzy. Dobrze podsypać wcześniej stół lub stolnicę mąką tak, by ciasto nie przywierało do powierzchni. Jeżeli już będziemy mieli to gotowe, można zająć się dodatkami. Najważniejszym z nich będzie oczywiście sos pomidorowy.

Dodatki do domowej pizzy – łącz, jak lubisz!

Ten można przyrządzić samodzielnie lub zdecydować się na jeden z tych, które znajdziemy w sklepie. Jednak ten zrobiony w domu może smakować znacznie lepiej, niż kupny. Sosem smarujemy ciasto, a na wierzch dodajemy ser. Najpopularniejszym oraz jednym z najsmaczniejszych będzie oczywiście ser mozzarella. Do tego można już dodawać dokładnie to, na co mamy ochotę. Począwszy od różnego rodzaju mięs, a skończywszy na warzywach czy nawet owocach. Tutaj ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Ile czasu ma tam spędzić? Po około 25 minuta będzie już gotowa, ale warto sprawdzać, jak postępuje proces pieczenia. A potem tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem.

O autorze

Odpowiedz