mucosolvan mini na kaszel

Mucosolvan Mini – idealne wsparcie w kaszlu

Kaszel to jeden z głównych objawów przeziębienia. Choć jest niezbędny w procesie leczenia, to jednak potrafi solidnie dać w kość. Szczególny niepokój budzi wśród rodziców. Nic w tym dziwnego, gdyż maluszki w przeciwieństwie do nas dorosłych, mają duży problem z odkrztuszaniem wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Spokojnie, na wszystko jest rada. Jeśli twoje dziecko kaszle, powinnaś podać mu syrop na kaszel. Oczywiście nie może to być pierwszy lepszy syrop, ale taki, który został stworzony specjalnie z myślą o najmłodszych. Moim numerem jeden jest Mucosolvan Mini – stworzony dla dzieci już po pierwszym roku życia. Jak działa Mucosolvan Mini i kiedy

Zero waste w kuchni

Zero waste to filozofia polegająca na maksymalnej redukcji odpadów i poszanowaniu otaczającego nas środowiska. Ten styl życia wciąż zyskuje na popularności – nic więc dziwnego, że wiele osób stosuje ekologiczne rozwiązania w swoich domach. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie naturalne rozwiązania wprowadzić do kuchni? Po pierwsze – planuj zakupy Kuchenne zero waste ma początek w… sklepie spożywczym – właśnie w tym miejscu należy rozpocząć rozsądne gospodarowanie żywnością. Aby nie kupować nadmiaru jedzenia, warto zabrać ze sobą listę zakupów lub plan posiłków na kilka najbliższych dni. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie weźmiesz zbędnych produktów i nie wrzucisz do koszyka przypadkowych

przepis na sushi

Jak zrobić sushi?

Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Nawet zagorzali do tej pory przeciwnicy tego typu jedzenia, zaczynają mu ulegać. Nic w tym dziwnego, gdyż ryż w połączeniu z paluszkami krabowymi, łososiem, cukinią, krewetkami czy innymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Poza tym, jedzenie sushi stało się teraz przebojem w lekkim stylu odżywiania się. Nie tylko pomaga schudnąć, ale również zapewnia lepsze samopoczucie. Oczywiście istnieją różne rodzaje sushi i rozmaite mogą być dodatki do nich (owoce morza, tofu, warzywa, wodorosty), tak więc każdy z nas ma szansę wybrać coś pod siebie. Czym jest sushi, chyba nie muszę tłumaczyć. Wspomnę tylko, że jest

jak nosić neony

Neony w natarciu!

Zaczęły pojawiać się jesienią 2018, ale dopiero teraz znalazły się na samym szczycie. O czym mowa? Oczywiście o neonach. Jaskrawe propozycje na sezon zimowy 2019 idealnie rozchmurzą nawet najbardziej ponure dni. Z pewnością również o to chodziło projektantom, którzy przenieśli pełne życia odcienie charakterystyczne dla wiosny i lata właśnie na ten czas. Nie ma co kryć, neony przeżywają właśnie swój wielki renesans i jeśli nie masz ich jeszcze w swojej szafie, szybko nadrób zaległości.

co na suchą skórę głowy

Sucha skóra głowy – jak sobie pomóc?

Sucha skóra głowy to problem, który dotyka wiele osób. Na wstępie należy zaznaczyć, że sucha skóra głowy to nie jest to samo, co łupież. Po czym poznać, że mamy do czynienia właśnie z tą przypadłością? Przede wszystkim po dyskomforcie, jaki towarzyszy nam na co dzień. Sucha skóra piecze, uporczywie swędzi i jest nadwrażliwa. Wbrew pozorom, problem pojawia się nie tylko latem, kiedy niemal cały czas nasza głowa wystawiona jest na wysuszające promieniowanie słoneczne, ale także zimą, kiedy skóra musi mierzyć się z wieloma trudnościami (m.in. mrozem, suchym powietrzem i noszeniem czapek). Mimo że sucha skóra głowy jest bardzo dokuczliwa, to

Głośniej i wyraźniej. Kilka słów o smartfonach Xperia

Xperia XZ3 to najnowszy model smartfonu od Sony. To funkcjonalny telefon o intuicyjnym interfejsie, odpornej obudowie, szerokiej ofercie rozrywkowej i stylowym wyglądzie. Jeśli dodać do tego żywotną baterię, wysokiej jakości wyświetlacz i czysty dźwięk ulepszonych głośników to widać, że mamy do czynienia ze smartfonem z wysokiej półki. Sprawdź szczegóły specyfikacji Xperia XZ3 i dowiedz się, czemu warto rozważyć zakup najnowszego produktu Sony. Wyświetlacz OLED Po raz pierwszy w telefonie Sony zastosowano wyświetlacz OLED, czyli organiczną diodę elekroluminescencyjną, stosowany dotychczas jedynie w telewizorach, np. Bravia. Czy widać różnicę między wyświetlaczem LED a OLED? Jak najbardziej! Jakość jest lepsza, kontrast mocniejszy, a

zalety kardamonu

Kardamon i jego cenne właściwości

Mam wrażenie, że kardamon wciąż należy do przypraw niedocenianych przez Polaków. Oczywiście, w pewnych kręgach funkcjonuje dobrze, ale jednak wciąż znajduje się w cieniu innych skarbów natury. A szkoda, bo kardamon to bardzo wdzięczna, wszechstronna, a przede wszystkim zdrowa przyprawa. Już szczypta kardamonu potrafi nadać zupełnie nowego charakteru nie tylko tradycyjnym wypiekom świątecznym, ale również zwykłym ciasteczkom, np. orzechowym. Przyprawa charakteryzuje się dość łagodnym, a jednocześnie wyrazistym smakiem. W jego aromacie można wyczuć nuty kamfory i cytryny.

przebarwienia domowe sposoby

Przebarwienia na skórze

Gładka, promienna i pozbawiona niedoskonałości skóra to marzenie każdej z nas. Nic w tym dziwnego. Twarz to nasza wizytówka. Większość nowo poznanych osób, to właśnie na nią zwraca uwagę w pierwszej kolejności. W dzisiejszych czasach wiele osób boryka się z przebarwieniami. O ile są małe i subtelne, nie stanowią większego problemu. Problem pojawia się w momencie, kiedy przebarwienia na skórze zaczynają przybierać większą postać i nie dają się zamaskować zwykłym makijażem. Co wtedy robić? Możemy udać się do kosmetyczki lub zastosować domowe sposoby.

witaminy w sezonie zimowym

Witaminy i minerały w sezonie zimowym

Sezon zimowy jest bardzo trudny dla naszego organizmu. Większość z nas czuje się wtedy zmęczona, ospała, ociężała. Brakuje nam werwy i mamy problemy z koncentracją. Wszystkiemu winne są witaminy i minerały. A raczej ich niedobór lub brak. Prawda jest taka, że nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje mniej więcej 50 składników, w tym 13 witamin oraz 22 minerałów. Jak wiadomo, najlepszym źródłem niezbędnych składników odżywczych są świeże warzywa i owoce. Zimą mamy do nich ograniczony dostęp. O tej porze roku nie ma takiego wyboru warzyw i owoców jak w lecie. Co więc robić, aby ważne dla nas witaminy i minerały

produkty z witaminą C

Witamina C – ważna dla zdrowia i urody

Witamina C – gwiazda dzisiejszego wpisu. Bez wątpienia jest to najbardziej znana wśród witamin. Większość osób zna ją jako panaceum na przeziębienie, choć to oczywiście kropla w morzu jej zdolności i możliwości. Witamina C jest niezbędna do codziennego funkcjonowania organizmu. Usprawnia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej. Oprócz tego należy wiedzieć, że witamina C hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. Dzięki współdziałaniu w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się raz i zrastania kości. Do tego uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.

Dieta bez glutenu. Co musisz o niej wiedzieć?

Dieta bez glutenu, mimo że funkcjonuje już od dawna, wciąż potrafi wzbudzać kontrowersje. Dlaczego? Bo w przypadku osób, które nie chorują na celiakię a stosują dietę glutenfree uznawana jest za fanaberię. Nie będę z tym polemizować, bo każdy ma prawo do własnych opinii. Uważam jednak, że jeśli lepiej się czujemy fizycznie i psychicznie nie jedząc glutenu, to nie ma nic złego w diecie bezglutenowej. Poza tym, niektórzy eksperci i dietetycy zachęcają do stosowania diety bezglutenowej osoby, które chcą lepiej się czuć i zachować zdrowie. W końcu ta pszenica nie do końca jest taka zdrowa, jak się niektórym wydaje. Bardzo często powoduje nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia, uczucie przepełnienia i ciężkości. Warto mieć na uwadze, że dieta bez glutenu przeznaczona jest nie tylko dla osób ze stwierdzoną celiakią. To także idealne rozwiązanie dla osób z przewlekłym zapaleniem jelit, uczulonych na gluten i cierpiących na nadwrażliwość na gluten. Bo fakt, że nie chorujemy na celiakię wcale nie musi oznaczać, że dobrze tolerujemy białko zawarte w zbożach (a więc znany nam gluten). Uczulenie na gluten możemy „złapać” w wieku dorosłym. To nie tak, że musimy je mieć od urodzenia. Warto więc być czujnym.

Nietolerancja glutenu – objawy

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma uczulenie na gluten. Owszem, odczuwają pewien dyskomfort, ale nie zawsze wiążą go z nietolerancją glutenu. Na co warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim powinnaś włączyć czerwoną lampkę w momencie, kiedy często odczuwasz bóle brzucha, cierpisz na wzdęcia i masz luźne stolce lub częste biegunki. Bo takie objawy mogą faktycznie świadczyć o nietolerancji glutenu. Co jeszcze? Ból stawów lub reumatoidalne zapalenie stawów, afty w jamie ustnej, przewlekłe bóle głowy i uczucie wiecznego zmęczenia, zapalenie błony śluzowej żołądka – to także są objawy wskazujące na nietolerancję białka zawartego w zbożach. Mniej typowymi objawami są zaburzenia pamięci, nerwica, depresja, niewystarczające wykształcenie szkliwa zębnego. U niektórych osób po zjedzonym posiłku może również występować wysypka miejscowa, zmiany skórne pokrzywkowe oraz zmiany o typie atopowego zapalenia skóry.

produkty bezglutenowe

dieta bez glutenu wyklucza produkty z pszenicy, żyta, owsa i jęczmieniu

Dania bezglutenowe – czego nie można jeść

Dieta bez glutenu rządzi się swoimi prawami. Niestety więcej w niej zakazów, ale i do tego można się przyzwyczaić (wiem to z własnego doświadczenia). Na początku wszystkim się wydaje, że dania bezglutenowe są skomplikowane i trudne w przygotowaniu. Błąd. Przepisy bezglutenowe mogą być tak samo proste, jak te tradycyjne. Wystarczy tylko zamienić zwykłe produkty na takie, które glutenu nie zawierają i gotowe. Z czasem wchodzi to w krew i człowiek zapomina, że musi jeść inaczej. No dobrze, czego zatem NIE WOLNO jeść na diecie bez glutenu? Przede wszystkim pieczywa pszennego i wyrobów zawierających mąkę pszenną. Poza tym produktów na bazie takich mąk, jak owsiana, żytnia, jęczmienna. Zabronione są:

– kawa zbożowa

– kasza manna

– kasza jęczmienna

– kasza perłowa

– kasza pęczak

– piwo i kolorowe alkohole

– kupne wędliny

– mieszanki przyprawy

– kupne ciastka i ciasto

– lody

Dieta bez glutenu – co można jeść

Wbrew pozorom dania bezglutenowe to całkiem atrakcyjna paleta możliwości. Do najpopularniejszych produktów bez glutenu należą kukurydza, soja, proso, ryż, ziemniaki, gryka, soczewica, fasola, orzechy, jajka oraz warzywa i owoce. Dieta bez glutenu pozwala na spożywanie czarnej kawy (jednak nie może to być kawa rozpuszczalna), herbaty i miodu. Z alkoholu dozwolone jest wino gronowe i rum. Z produktów mlecznych można spożywać naturalne jogurty, kefiry i maślanki, a także białe sery. Jeśli chodzi o słodycze to dozwolone są kisiele i budynie na bazie mąki ziemniaczanej, mleczna i gorzka czekolada, landrynki, a także chrupki kukurydziane, ryżowe lub gryczane. Polecana jest mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana, migdałowa, kokosowa, z komosy ryżowej i jaglana. Bezpieczne są wszelkie produkty oznaczone jako bezglutenowe. Poznasz je też po przekreślonym kłosie. Z takim znaczkiem można teraz znaleźć nie tylko makarony, ale także ciastka, cukierki, a nawet i lody.

makaron bezglutenowy

makaron kukurydziany jest dozwolony na diecie bezglutenowej

Chleb bezglutenowy

chleb bezglutenowy przepisChleb bezglutenowy zasługuje na oddzielny akapit. Wokół niego powstało bowiem wiele mitów. Jeść czy nie jeść taki chleb? Jeśli nie potrafimy żyć bez pieczywa, to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie. Uważam tylko, że lepiej samemu przygotować chleb bezglutenowy niż kupować bochenek w hipermarkecie. Dlaczego? Bo często te gotowe chleby z przekreślonym kłosem mają skład, który pozostawia wiele do życzenia. Dużo tam E i innych dodatków, które mogą powodować nieprzyjemną niestrawność. Domowy chleb bezglutenowy z kolei jest zdrowy i pyszny. I co ważne – piecze się go w prosty sposób, więc wcale nie trzeba być mistrzem kuchni, aby taki sobie zrobić. Mój ulubiony to ten z kaszy gryczanej. Co prawda wymaga od nas odrobinę cierpliwości, bo robi się go trzy dni, ale naprawdę warto. Przepis na niego znajdziecie w Internecie. Inną fajną propozycją jest chleb bezglutenowy ziemniaczany. Aby go przygotować należy zaopatrzyć się w:

– 100 g mąki ziemniaczanej

– 200g mąki ryżowej

– 200g mąki gryczanej

– 1,5 łyżeczki soli

– 250g puree ziemniaczanego

– 5 g suszonych drożdży instant

– 330 ml letniej wody

Ostudzone puree łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Konsystencja ciasta nie powinna być lejąca. Dobrze, żeby przypominała gęstą śmietanę. Keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej nasze ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 35-40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu, chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Smacznego!

O autorze

Odpowiedz